BiH
25

I prije nego je zaživjela u praksi: Stranka za BiH napušta koaliciju sa SDA

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Uskoro bi moglo doći do zaoštravanja situacije na relaciji SDA - Stranka za BiH i prije nego što je zaživjela koalicija, i to zbog Zakona o šumama Federacije BiH.

Izvor blizak novinskoj agenciji Patria podsjeća da je Stranka za BiH nekoliko puta naglasila da, ako bude ulazila u koaliranje, to radi isključivo zbog euroatlanskog puta Bosne i Hercegovine kako bi bila konstruktivan partner ali uz uslov o kojem nema razgovora, a to je apsolutna zaštita državne imovine.

"Parlament Federacije BiH ima u pripremi Zakon o šumama Federacije kojim bi SDA praktično samoincijativno legalizovala podjelu državne imovine na jedan perfidan način. U Stranci za BiH o tome nema govora i već se vode ozbiljni razgovori za stopiranje procesa dogovora, jer jasno je naglašeno da se od principa neće odustati ni po koji cijenu", kaže izvor.

SDA, nastavlja ovaj izvor, dodatno komplikuje stvari i imenovanjem Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH, bez ikakvih konsultacija sa SBiH, a što je prema dogovoru trebao biti resor SBiH u novom sastavu Vlade Federacije BiH.