|

I ministar Mašić u uličnoj akciji "Otporni na štelu"

I ministar Mašić u uličnoj akciji "Otporni na štelu"
5
F
FENA
26.12.2013. u 08:50
25
komentara
5

dijeljenja
I ministar Mašić u uličnoj akciji "Otporni na štelu"
Otporni/e na štelu, (anti)korupcija u bh. društvu, naziv je ulične akcije najavljene za danas u 12 sati na trgu ispred Katedrale u Sarajevu.
Uličnoj akciji, koju organizira Fondacija CURE u saradnji s Antikorupcijskom mrežom organizacija civilnog društva u BiH ACCOUNT, pridružit će se i Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke, koji će razgovarati s građanima/kama o korupciji, tačnije o borbi protiv korupcije, s naglaskom na korupciji u obrazovanju, te će tako doprinijeti ovoj uličnoj akciji.

Ured Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) izradio je izvještaj "Biznis, korupcija i kriminal u Bosni i Hercegovini: Uticaj mita i drugih kriminalnih aktivnosti na privatno poduzetništvo" na temelju intervjua koji su obavljeni s predstavnicima/cama 2.000 preduzeća, a izvještaj otkriva da su korupcija i druge vrste kriminala velike prepreke za privatno poduzetništvo i da imaju negativne efekte na privatne investicije u BiH.

U BiH svake sekunde korupcija "pojede" 47 KM, a 20 posto stanovništva u BiH je dalo mito, dok je prosječan iznos mita po osobi iznosi 220 KM.

Osnovni ciljevi davanja mita u BiH su izbjegavanje plaćanja kazni (25 posto) i ubrzavanje procedure (25 posto), dok se najviše mita daje zdravstvenim radnicima/cama i policiji.

ACCOUNT je mreža nevladinih organizacija, institucija, te pojedinaca/ki koji/e žele zajednički i sistematski raditi na borbi protiv korupcije u BiH.

Mreža ACCOUNT će svojim zagovaračkim i konkretnim akcijama kreirati pritisak na bh. vlasti na svim nivoima da ubrzaju antikorupcijske reforme, koje su uostalom, i obavezujuće za proces evropskih integracija.

ACCOUNT i sve njene članice i članovi dat će svoj doprinos sistemskom i održivom procesu borbe protiv korupcije i odati priznanje onima koji se javno i beskompromisno bore protiv korupcije.

Fondacija CURE je feminističko-aktivistička organizacija koja djeluje za jednakost spolova i rodova zalagajući se za pozitivne društvene promjene putem obrazovnih, umjetničko-kulturnih i istraživački programa, saopćeno je iz ove fondacije.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...