BiH
6

Da li ste vi "Otporni na štelu?"

Klix.ba
Foto: FENA
(Foto: Klix.ba)
Svake sekunde 25 KM u BiH bude utrošeno na neki čin korupcije, a više od 20 posto građana BiH je korumpirano. Dosta vremena je prošlo i vrijeme je da svaki građanin krene u borbi s ovim problemom koji utiče na sve sfere našeg života, poručile su aktivistice Fondacija CURE i ACCOUNT mreže.

"Vrlo je zanimljivo koliko moramo raditi da bi promijenili svijest građana da je to stvar svih nas a ne samo pojedinca. Korupcija utiče na sve društvene sfere. Svaka prijava korupcije je bitna, pa i ona anonimna. Ali ljude je strah da to urade ili jednostavno razmišljaju 'ne dešava se meni, pa me se ne tiče'. Bitno je istaći da onaj ko jednom da mito, dat će ga opet i to ostavlja dugoročne posljedice", rekla je Vildana Džekman, iz fondacije CURE koja je s ACCOUNT mrežom pokrenula akciju "Otporni na štelu" u okviru koje su danas ispred sarajevske Katedrale dijelili letke i razgovarali s građanima o mitu i korupciji.

Istakli su kako je jučerašnje hapšenje Midhata Osmanovića, zastupnika Stranke za BiH u Parlamentu Federacije BiH, zbog uzimanja mita od 20.000 KM dokaz da BiH ima mehanizme i predispozicije da se bori protiv korupcije, samo se građani trebaju osnažiti.

Akciji se pridružio i Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke koji je s aktivisticama dijeli letke i razgovarao s građanima.

"Došao sam kao organ uprave jer obnašam javnu funkciju, kao građanin koji se ne slaže s trenutnim stanjem i kao roditelj koji ne želi da mu dijete odrasta u trenutnim okolnostima. Želim, kao čovjek koji se bavi javnim poslom i koji se trudi da taj javni posao obnaša najtransprentnije i u skladu sa zakonskim procedurama i moralnim integritetom, da se konačno odvoji kukolja od žita i da oni koji ne obnašaju svoj posao u skladu sa zakonom konačno polažu račune", rekao je ministar Mašić.

Istakao je kako je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dobilo pozitivan revizorski izvještaj te da su primjer da se može raditi transparentno i ljudski.

"Krajem prošle godine usvojili smo i program mjera za borbu protiv korupcije na visokoškolskim ustanovama i cilj nam je da skupa s kantonima to sprovedemo. Danas smo na ovom štandu i bit ćemo svaki put kad bude trebalo jer mi moramo podizati svijest i moramo imati više hrabrih građana koji će prijaviti korupciju poput jedne hrabre građanke koja je to prijavila i to je rezultiralo hapšenjem dviju osoba", dodao je Mašić te uputio poziv svim građanima da se odvaže i ispune građansku dužnost te prijave svaki slučaj korupcije.