BiH
0

I Dom naroda odobrio Nacrt budžeta FBiH za 2014.

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nacrt budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za iduću godinu odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta koja je završena u Sarajevu.

Pošto je Nacrt odobren jučer i u Predstavničkom domu, tekst predloženog budžeta će u daljnju parlamentarnu proceduru biti u formi prijedloga o kojem će se opet izjašnjavati oba doma.

Da bi budžet postao operativan, moraju ga odobriti i u tom obliku.

Federalni premijer Nermin Nikšić je jučer i danas u Parlamentu upozorio da to treba učiniti do 9. decembra, u protivnom, izostat će naredna tranša od stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, zbog čega će biti ugrožena finansijska stabilnost Federacije i uslijediti rebalans.

Budžet je Federalna vlada predložila u iznosu od 2.357.715.456 KM, što je za 6,5 posto više nego u ovogodišnjem budžetu.

Razlog ovom povećanju je planirano veće servisiranje duga, vanjskog i unutrašnjeg, u idućoj godini.

Premijer Nikšić je naveo da 2014. treba vratiti rekordan iznos duga, koji zajedno s kamatama iznosi nešto više od 976 miliona KM, ali i da je realno projicirano pokriće deficita.

Najveći dio dugovanja je aktuelna vlada zatekla kad je imenovana, rekao je, a prema dinamici, sad dolaze na naplatu.

"Kad se odbije ovaj dug, naš operativni budžet (za 2014.) iznosi 1.381.344.904 KM i on je usklađen s našim prihodima, odnosno ostvarujemo tekući suficit kada posmatramo samo tekuće prihode i tekuće rashode bez finansiranja kredita. Dakle, uspjeli smo uravnotežiti naše prihode i rashode, ali je vraćanje duga problem zbog kojeg imamo deficit koji je realan. Također, način njegovog pokrića je isto tako realan i siguran sam da ćemo provedbom mjera predviđenih budžetom i drugih koje provodimo i koje planiramo, osigurati dodatne prihode kojima ćemo deficit uspjeti pokriti. Ukoliko uspijemo osigurati dodatne prihode, proporcionalno ćemo smanjivati planirane iznose trezorskih zapisa. Povećanje unutrašnjeg duga rezultat je prije svega veće emisije trezorskih zapisa. Što se tiče prihoda planiranih u Nacrtu budžeta za 2014., neporezni su u iznosu od 315 miliona i manji su za 136,2 miliona jer nisu planirani prihodi od dividende od Elektroprenosa i GSM licence.

Također, značajno su inducirani prihodi od krajnjih korisnika i planirani su u iznosu od 11 miliona, odnosno manje za 9 u odnosu na 2013. godinu, dok su po pravilu trebali biti planirani u iznosu od 160 miliona KM. Krajnji korisnici na koje se ovo odnosi su željeznice, kantoni i ostala javna preduzeća", kazao je također premijer.

Finansiranje deficita je po njegovim riječima planirano ekstenzijom kreditnog aranžmana s MMF-om za dodatnih devet mjeseci i dodatnim finansiranjem u iznosu od oko 200 miliona, od čega 175 miliona u 2014. godini. Osim ovog, planirano je i 46 miliona od Svjetske banke. Taj kredit je direktno vezan za potrebno usvajanje zakonskih rješenja koja unapređuju poslovno okruženje. Planirane su i emisije trezorskih zapisa u iznosu od 260 miliona i dugoročnih obveznica od 50 miliona, uz neto efekat od 80 miliona KM od svih izdatih vrijednosnih papira.

Javna potrošnja je i za iduću godinu planirana u iznosu manjem za dodatnih 45 miliona.

U budžetu je planirana suma za nesmetanu isplatu plaća budžetskim korisnicima, za izmirenje penzija i dalje vraćanje duga za PIO. Uredna će biti i davanja za ratne i neratne invalide, dobitnike najviših ratnih priznanja i porodice poginulih branitelja, kao i za civilne žrtve rata.

"Želim istaknuti da je Vlada donijela zaključak i o sufinansiranju pet instituacija kulture, a i u ovoj godini smo intervenisali da pomognemo njihov rad. Osim toga, u 2013. godini pomogli smo rad ANUBiH i pokušaćemo to uraditi i u narednoj godini.

Kod izrade Nacrta, vodili smo računa i o gender odgovornom budžetiranju, što će u godinama koje dolaze dobiti još više značaja.

Znam da postoji zabrinutost kad je u pitanju izvršenje ovogodišnjeg budžeta, mi pratimo stanje na prihodovnoj strani i poduzimamo korektivne mjere i još uvijek očekujemo da ćemo u ovoj godini dobiti tranšu od MMF-a i dividendu od Elektroprenosa BiH", rekao je Nikšić.

Nakon tri godine, dodao je, govori se i o razvojnim projektima koji će biti finansirani iz budžeta za 2014.

Uz investicije koje se osiguravaju budžetskim novcem, time će se stvoriti pretpostavke da 2014. bude godina početka ekonomskog oporavka i novog zapošljavanja, zaključio je premijer.

Uporedo s Nacrtom budžeta, u oba doma je odobren Nacrt prataćeg akta - zakona o izvršenju tog budžeta.

Budžet nije bio jedina tema današnje vanredne sjednice Doma naroda pa je po hitnom postupku usvojen i Zakon o izmjeni zakona o stvarnim pravima.

Izmjenu je predložio poslanik iz Predstavničkog doma Nasir Beganović da bi zaustavio pravnu prazninu nastalu po septembarskom donošenju osnovnog teksta ovog zakona, koji nalaže ukidanje čitavog seta dosadašnjih propisa jer sažima njihovu materiju.

Međutim, propise je trebalo ukinuti u martu iduće godine, kada sažimajući zakon treba da postane operativan, a ne odmah po njegovom objavljivanju u Službenim novinama (nakon septembarskog donošenja) kako je učinjeno i čime je stvorena pravna praznina.

Kao ilustraciju kakve to posljedice može izazvati, Beganović je napomenuo da je među prerano ukinutim propisima Zakon o vlasničko-pravnim odnosima.

Beganovićeva izmjena, prihvaćena danas, praktično opet vraća na snagu taj i druge ukinute akte, i to do marta, kada će biti operativan sažimajući zakon o stvarnim pravima.

Delegati Doma naroda su danas odobrili i zaduženje Federacije po sporazumu o zajmu i projektu između BiH i Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) za realizaciju projekta "Vjetropark Podveležje".

Odobrili su također prve izmjene i dopune ovogodišnjeg finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje.