Poruka Vučiću
8

I Dodiku zasmetala Strategija odbrane Srbije: Nemojte se miješati, mi vladamo resursima

Er. M.
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku zasmetalo je što u Strategiji odbrane Srbije piše da će se Srbija zalagati za RS u sastavu BiH pa je zvaničnom Beogradu poručio da se ne miješa u ova pitanja.

Na prijemu u povodu dana RS-a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se digla galama iz Sarajeva zbog Strategije odbrane Srbije, a da je njemu uši zaparao dio koji kaže da će se Srbija zalagati za RS u sastavu BiH.

"Mislim da to nisu morali pisati. U svakom slučaju tražit ću od njih da probamo to skinuti ako bude moguće. Ne zato da bi pravili nerede ili bilo šta drugo. Ovo je samo borba da smo mi ti koji vladamo svojim resursima i životima i nemojte nam se miješati u to ma ko bili od Amerike pa ne znam dokle", kazao je Dodik.

Dodik je na prijemu rekao da na kraju godine treba sumirati godinu i dati određene projekcije i da je 2019. godina zapravo godina u kojoj se najmanje pitaju šta će biti s RS-om. Kako kaže, od 2014. je RS bio u eksperimentu koji je skrnavio bh. entitet.

Najavio je da će u 2020. godini raditi na ponovnom pozicioniranju RS-a i braniti institucionalnu poziciju ovog entiteta. Istakao je da će i u narednoj godini brojni izazovi biti pred RS-om.

"Iduće godine namjeravamo realizirati naše strateške ciljeve. To su autoput od Doboja prema Bijeljini i nekoliko hidroelektrana. To je iznos od milijardu i po eura u idućoj godini", rekao je Dodik.

On je kazao da RS ima najveći broj zaposlenih u historiji ovog entiteta i da vjeruje kako će se mjerama koje se budu sprovodile u narednoj godini prosječna plaća povećati na 1.000 KM.

"RS nema razlog da se boji za svoj mir. Postoje odgovorne institucije da se bave tim, a odgovorne su sve institucije. Čini mi se da ćemo rigoroznije prići reformi obrazovanja", rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH ukazao je na važnost povećanja broja zaposlenih u realnom sektoru navodeći da se moraju uvesti strani programi u visoko obrazovanje te da se mora poticati konkurentnost.

"Bez RS mnogi ne bi imali društveni tretman i značaj koji imamo danas", kazao je Dodik zahvaljujući svima koji su stvorili RS, počevši od Momčila Krajišnika kojeg je specijalno pozdravio.

Dodik je rekao da je sve više onih koji se zalažu za ideju sve više samostalne RS, koja odlučuje o svojim resurima i da joj niko ne daje diktate.