Upozorenje iz Vatrogasnog saveza
0

I dalje gori u Šekovićima i Bileći

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Požar, koji je izbio prije dva dana i zahvatio veću površinu šume u mjestu Borogovo kod Šekovića, i dalje je aktivan, a zatražena je i pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH.

Iz Vatrogasnog saveza RS-a navode da požar gase radnici lokalne šumske uprave i mještani, a u pomoć su došli i vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik, kao i Teritorijalne vatrogasne jedinice Milići.

I na području općine Bileća trenutno su aktivna dva požara i to u mjestu Zvjerine i Korita gdje gori visoka šuma, a požar gase pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Bileća i mještani.

Na području između Nevesinja i Gacka, u mjestu Slivlja, počela je da gori šuma te su gašenju pristupili pripadnici lokalnih vatrogasnih jedinica uprkos poteškoćama zbog nepristupačnosti terena za vatrogasna vozila.

Na području općine Derventa u mjestu Velika Sočanica požar je ugasila Teritorijalna vatrogasna jedinica Derventa, a zahvatio bi šumu te bi se proširio i do lokalnih kuća i domaćinstava.

Iz Vatrogasnog saveza RS-a upozoravaju da i na ostalim lokalitetima dolazi do sporadičinih požara kojima pogoduju izuzetno visoke temperature, te još jednom apeliraju da građani zbog visokih temperatura i suše maksimalno vode računa da ni na koji način ne izazivaju požar, a da uočene slučajeve odmah prijave najbližoj vatrogasnoj jedinici.