BiH
67

I borac iz Zenice zaprijetio samospaljivanjem: Nemam šta izgubiti

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Demobilisanom borcu Jasminu Kelšturi iz Zenice Vlada FBiH krajem decembra obećala je novčanu pomoć za liječenje u iznosu od 1.000 KM. Šest mjeseci poslije Keleštura i dalje traži donaciju koju mu je Vlada FBiH obećala dati odmah po usvajanju budžeta.

Danas po treći put zajedno sa suprugom Almirom i troje djece dolazi pred zgradu federalne Vlade koja im je prošli put umjesto novčane pomoći ponudila paket i prijevoz kući.

"Ovo je treći put da sam ovdje. Prošli put, prije deset dana, djeca su mi cijeli dan provela ovdje po kiši i snijegu. Vladu borci ne zanimaju, oni nas žele kupovati poklonima", kazao je Keleštura.

Dodao je da njegova porodica već pet mjeseci živi bez struje i da je prinuđen danas se pridružiti tuzlanskim demobilisanim borcima u samospaljivanju.

"Danas ne idem kući. Spalit ću se zajedno s borcima iz Tuzle jer ja više nemam šta izgubiti", rekao je Keleštura.

Njegova supruga Almira kazala je da je i ona u više navrata razmišljala o samoubistvu, ali da smatra kako to nije rješenje za probleme.

"Ovo su životinje, ne ljudi, čim mogu gledati s prozora djecu da kisnu i da se mrznu. Moj suprug je već jednom pokušao izvršiti samoubistvo i ja sam ga spriječila", kazala je Almira.

Ona je dodala da im je Vlada FBiH obećala izaći ususret, ali da im je na kraju ponuđen samo paket i prijevoz za Zenicu.

"Kako ih nije stid tako se odnositi prema borcima. Mi pet mjeseci živimo bez struje, kilometrima pješačim da kući donesem vodu da okupam djecu", rekla je supruga demobilisanog borca iz Zenice.