|

Protesti pred zgradom Vlade FBiH: U Sarajevo stigli demobilisani borci iz Janje i Bijeljine

Protesti pred zgradom Vlade FBiH: U Sarajevo stigli demobilisani borci iz Janje i Bijeljine
172
Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
21.1.2015. u 10:53
73
komentara
172

dijeljenja
1/7 Demobilisani borci pred Vladom FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
2/7 Demobilisani borci pred Vladom FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
3/7 Demobilisani borci pred Vladom FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
4/7 Demobilisani borci pred Vladom FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
5/7 Demobilisani borci pred Vladom FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
6/7 Demobilisani borci pred Vladom FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
7/7 Demobilisani borci pred Vladom FBiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pred zgradu Vlade FBiH u Alipašinoj ulici jutros je iz Bijeljine i Janje stiglo četrdesetak demobilisanih boraca Armije BiH. Kako kažu, tu namjeravaju i ostati sve dok ih na razgovore ne prime federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez i premijer FBiH Nermin Nikšić.
Kako javlja reporter portala Klix.ba, oni zahtijevaju da se konačno počnu poštovati njihova prava i da imaju zdravstveno osiguranje, naročito jer su uvijek bili spremni dati živote za svoju državu.

Mnogi od njih su danas u veoma teškom zdravstvenom stanju i bez ikakvih primanja. Kako kaže, i ranije su tražili sastanak sa čelnim ljudima u FBiH kako bi im pomogli da riješe njihov problem, ali odgovor nikada nisu dobili.

Mustafa Mulamustafić, predsjednik demobilisanih boraca iz Općine Bijeljina, kazao je kako je veliki broj boraca u ovoj općini obolio, ali i da su sve izgubili u majskim poplavama.

"Nismo nikada ništa dobili i nemamo nikakvih prava. Samo tražimo da nam se pomogne da zasijemo svoju zemlju i da makar socijalnu pomoć daju oboljelima", kazao je Mulamustafić.

Danas je u Sarajevo stigao i osamdesetpetogodišnji Alija Musić.

"Prije rata sam imao sve i borio sam se za ovu zemlju zbog toga. Sada nemam ništa. I ono malo što se steklo poplave su odnijele, a nikada nam se niko nije obratio", kazao je Musić.

Teška nevolja je danas natjerala i Mujagu Ćoralića da dođe u Sarajevo. Sa suzama u očima nam priča kako je njegov život težak.

"Teško sam bolestan, a nemam ni zdravstveno osiguranje kako bih se liječio od karcinoma. Sam živim u Janji i svaki dan čekam da mi neko nešto donese da preživim, a život sam dao za ovu zemlju", kazao je Ćoralić.
Prijavi grešku


Komentari (73)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...