BiH
40

Demobilisani borci se vraćaju kući: U Vladi FBiH im rekli da dođu kada se formira vlast

Piše: E. S. H.
Borac Mujaga Ćoralić sa suzama u očima zbog bolesti i teškog života (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Borac Mujaga Ćoralić sa suzama u očima zbog bolesti i teškog života (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Demobilisani borci Armije Bosne i Hercegovine iz Janje i Bijeljine, koji su jutros došli pred zgradu Vlade FBiH, nisu dobili nikakvo obećanje na sastanku održanom sa sekretarom u Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Četrdesetak boraca, od kojih su neki teško bolesni, su smogli snage da danas dođu u Sarajevo i da nešto pokušaju riješiti, jer je njihov život pretežak. Niko im ništa nije obećao, pa im ostaje da se nadaju. Podsjećamo da je premijer Federacije Nermin Nikšić u Kataru, gdje prati utakmice Svjetskog prvenstva u rukometu.

"Ništa nije obećao, sekretar nam je rekao da se obratimo Adilu Osmanoviću, iako smo tamo bili više puta, ali nikad ništa nismo dobili. Nisam tražio sebi, nego svojim oboljelim borcima koji su bolesni ovdje danas došli", rekao je za Klix.ba Mustafa Mulamustafić Alija, predsjednik demobilisanih boraca iz Općine Bijeljina.

Mustafa je svjedočio pogibiji 46 svojih saboraca. Danas je govorio o svom teškom životu, ali i životu svojih saboraca koji jedva preživljavaju.

"Ne znamo šta da radimo, rat nam je sve uništio, sad nas je poplava dokusurila", dodao je Mulamustafić.

Na današnjim protestima je bio i 85-godišnji Alija Musić i Mujaga Ćoralić koji je teško bolestan.

Većina živi od poljoprivrede i stočarstva. Prije rata su imali i stoku i uspješne usjeve, ali danas toga nema. Tužni i nesretni od teškog života i muke se vraćaju kući, bez obećanja, bez mogućnosti da se liječe, sa gelerima u tijelima i teškim sjećanjima na ratne godine kada su se borili za ovu zemlju. Do sada nisu dobili ništa, a teško da će i u budućnosti biti drugačije. Ostaje im samo nada.