BiH
1

I 14-godišnji Ahmed Cerović danas će skočiti sa Starog mosta

Anadolija
Ahmed Cerović (Foto: Anadolija)
Ahmed Cerović (Foto: Anadolija)
Svaki skakač, a posebno Mostarac, trenutke kada skoči sa mosta i leti prema Neretvi, ne bi mijenjao ni za šta. Ljubav prema Starom mostu, Neretvi i adrenalinu, jača je od svih prepreka, koje bi u nekim drugim okolnostima spriječile jedan, ili čitav niz skokova.

Već od malih nogu, Mostarci posmatraju "mostarske laste" kako skaču sa simbola ovog grada, Starog mosta. Neki od njih se odvaže, pa kada porastu i sami postanu jedan od skakača.

Jedan od takvih je i Ahmed Cerović (14) nadimka Rambo, koji je najmlađi učesnik ovogodišnjih 447. po redu skokova sa Starog mosta.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, Cerović je otkrio kako je počeo da skače u Neretvu sa deset godina, sa skakakonice u blizini Starog mosta.

"Jedan od skakača, Germa, me je učio da skačem. Trenirao sam na skakaonici, a sa 12 godina sam prešao na most. Skočio sam petnaestak puta sa mosta", kazao je.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Cerović skače u disciplini skokova na noge. Voli skokove, poželio je da skoči i tako se ove godine prijavio.

"Možda iduće godine se opet prijavim. Prvi put sam sa 12 godina skočio sa Starog mosta na noge. Malo sam zaleptir'o, ali dobro je bilo", rekao je Cerović.

Roditelji se, ipak, nisu slagali sa njegovim izborom. Skokovi sa mosta su opasni, Ahmed je premlad, i bojali su se da bi mu se nešto moglo dogoditi.

"Kad sam pitao tatu da me prijavi, prepao se, mislio je da ću poginuti. I nije me htio prijaviti, dok me nije vidio kako skačem. Čak i tada se predomišljao, pa me je prijavio Germa sa kojim skačem i koji me je učio", pojasnio je Cerović.

Iako voli skokove sa simbola grada Mostara, još uvijek ima malo straha.

"Kad dođem do pola mosta, držim se da mogu balansirati. Držim balans do kraja, ne smijem zaleptirati, ako zaleptiram, mogu na leđa ili naprijed uletiti u vodu i izbiti sebi dah. Ali me nije strah što skačem prvi put na skokovima ove godine", rekao je Cerović uz osmijeh.

Ima želju da nastavi sa skokovima. Najmlađi je skakač, a nijedan njegov vršnjak, kako kaže, ne smije skočiti sa njim.

"Pitao sam svojih petero prijatelja da skaču sa mnom, nisu smjeli. Ja sam ipak želio i nadam se da ću skakati još dugo. Doći će i mama i tata da me gledaju. Nadam se da će omekšati kada vide kako sam dobar", istakao je Ahmed.

Mostarcima su skokovi sa Starog mosta ponos, jer ipak, skače se sa 27 metara visine, sa preko 30 stepeni u hladnu Neretvu. Već dugi niz godina, skokovi sa Starog mosta pretvaraju Mostar u turistički centar krajem jula svake godine. Isto tako, iz najveće džezve sarajevskog kazandžije Nasira Jabučara služi se kafa prolaznicima i gledaocima, a više desetina skakača bori se za prestižnu nagradu najboljeg skakača.

Na ovogodišnjim skokovima, oko 80 skakača odmjeriće snage sa historijskog naslijeđa Mostara i simbola ovog grada, Starog mosta na Neretvi.