BiH
0

Sve je spremno za 447. skokove sa Starog mosta u Mostaru

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Stari most u Mostaru i znatiželjni posmatrači iščekuju današnje 447. po redu tradicionalne skokove sa simbola grada na Neretvi, javlja agencija Anadolija.

Brojni turisti, te gosti iz BiH i regije došli su danas u Mostar kako bi posmatrali tradicionalne skokove sa mostarskog simbola, Starog mosta. Kupači su već zauzeli mjesta na plaži ispod mosta, dok neki u hladu čekaju početak skokova.

Kako je za agenciju Anadolija izjavio jedan od organizatora Kemal Pehlivanović, sve je spremno za današnje 447. skokove. Osim što danas učestvuju skakači iz zemalja bivše Jugoslavije, tu su i oni iz Mađarske, Brazila.

"Ovogodišnji skokovi su 447. po redu, a uvijek se održavaju posljednje nedjelje u julu. Danas imamo oko 80 učesnika iz cijelog regiona, ne samo iz Bosne i Hercegovine. Imamo dvije discipline, lasta i skokovi na noge, te ćemo imati i dio revijalnog programa, egzibicioni", rekao je Pehlivanović.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Lasta je, kaže, mnogo teža disciplina. To su veoma opasni i zahtjevni skokovi.

"Treba se znati odraziti. Ocjenjuje se odraz, stav, let i ulaz u vodu. Skakači podjednako skaču i lastu i na noge. Zavisi, malo od straha, a malo i od vjetra", pojasnio je Pehlivanović.

Nagrade su osigurane za skakače u obje discipline, pa će tako prva tri mjesta u disciplini lasta skakači dobiti 2.500, 2.000 i 1.500 KM. Skakači u disciplini skakanja na noge dobit će 1.500, 1.000 i 500 KM.

Iako je iz Zenice, i sam Pehlivanović je veteran skokova sa Starog mosta. Već sedam godina ne skače, ali je svake godine tu na skokovima krajem jula.

"Skakao sam osam godina. Skočiti sa plus 40 na plus deset stepeni različito je za svakoga. To je malo veća doza adrenalina", rekao je Pehlivanović.