{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Husein ef. Kavazović zbog stranih utjecaja pozvao na veće američko prisustvo u BiH

Klix.ba
24.4.2018. u 21:10
134
162
Husein ef. Kavazović zbog stranih utjecaja pozvao na veće američko prisustvo u BiH
134
Husein ef. Kavazović zbog stranih utjecaja pozvao na veće američko prisustvo u BiH
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u pratnji direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH Razima Čolića boravi u višednevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.
Predviđeno je da se Reisu-l-ulema sastane sa većim brojem zvaničnika u Washingtonu i predstavnika različitih organizacija, te bošnjačke dijaspore i Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Danas u 11 sati po američkom vremenu Reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se u State Departmentu sastao sa Susan Falatko, direktoricom Ureda za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. Falatko je zanimalo stanje međureligijskih odnosa i ukupnih odnosa u bh. društvu. Također se zanimala za stanje sigurnosti u BiH i kako Sjedinjene Države mogu pomoći stabilizaciji prilika u našoj zemlji.

Reisu-l-ulema je govoreći o Islamskoj zajednici kao o jednoj od tradicionalnih vjerskih zajednica u BiH naglasio da se odnosi unapređuju te da se pozitivnim može ocijeniti saradnja između članica Međureligijskog vijeća.

Kada je riječ o sigurnosti uopće, Reisu-l-ulema je istakao ulogu SAD u očuvanju sigurnosti, te pozvao na veće američko prisustvo u našoj zemlji pogotovo zato što se primjećuje intenziviranje stranih utjecaja koji ne doprinose stabilizaciji prilika u našoj zemlji ili čak prijete njenoj ukupnoj stabilnosti.

Naglasio je da je cilj kojem IZ u BiH stremi pluralna, demokratska, sekularna, građanska država u kojoj su prava svakom građaninu zagarantirana.

Reisu-l-ulema je obavijestio Falatko o nekim aktivnostima koje je Islamska zajednica provodila, provodi i koje planira provesti, s ciljem prevencije nasilnog ekstremizma i radikalizma. Kao ilustraciju, spomenuo je projekte prevencije nasilnog ekstremizma koji je Islamska zajednica realizirala uz pomoć Norveške vlade i Misije OSCE-a u BiH, kao i projekt čija realizacija je u toku uz pomoć Evropske unije, kao i budućim projektima koji se planiraju realizovati.

"Za nas je Islamska zajednica u BiH primjer kako muslimani trebaju biti organizirani. Nije da nemate problema, ali pokazujete snažnu želju da se suočavate sa izazovima i ja vam na tome čestitam", kazala je Faltako.

Ponudila je pomoć za aktivnosti Islamske zajednice koje mogu doprinijeti dijalogu i sigurnosti u BiH. Istakla je da dobro poznaje situaciju u našoj zemlji jer je redovno prati, a i bila je u Sarajevu 2006. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: