BiH
126

Husein ef. Kavazović na otvaranju Ferhadije: Danas svjedočimo obnovi vjere i univerzalnog dobra

Piše: E. M.
Husein ef. Kavazović (Foto: Klix.ba)
Husein ef. Kavazović (Foto: Klix.ba)
Današnjem otvorenju Ferhadije u Banja Luci prisustvovao je i reisul-ulema Husein efendija Kavazović koji je u svome obraćanju prisutnima kazao da današnjim događajem BiH i Banja Luka poručuju da će ova zemlja biti univerzalna zemlja mira i sigurnosti na tlu Evrope.

"Danas otvaramo obnovljenu Ferhad-pašinu džamiju, srce i dušu ovog našeg lijepog grada Banja Luke. Svim muslimanima u BiH, svim građanima Banja Luke i svima koji su pristigli iz dalekih krajeva svijeta ovaj događaj unosi radost u srce, vraća osmijeh na lice i sreću u zajednici. Svima vam čestitam ovaj radostan i mubarek dan", kazao je Kavazović, te dodao:

"Svako nasilje nad različitostima jeste u isto vrijeme i pokušaj negiranja volje Stvoritelja. Mudri čovjek je kazao da je ljudska povijest reakcija čovjeka na Božiju riječ."

Ferhadija, prema riječima Kavazovića, predstavlja izvanrednu arhitektonsku ljepotu i sklad koji govori o duhovnoj zrelosti, moći i raskošnosti kojom je građena.

"Ferhadija je bila, jeste i bit će s Božijom pomoći do Sudnjeg dana veličanstveni svjedok istine i vjere u jednoću Stvoritelja i njegovu moć nad tminama zla ovoga svijeta. Tokom proteklih pet stoljeća u ovoj zemlji su se mijenjali brojni vladari, ali su narodi ovih prostora ostajali vjerni svojim religijskim vjernostima poštujući jedni druge. Božije kuće su uglavnom preživjele sve oprečnosti i surova ideološka sučeljavanja i ratove", izjavio je Kavazović.

On je dodao da će se posljednja decenija prošlog stoljeća pamtiti po zlu sa kojem se narod na ovim prostorima nije susreta.

"Uzrok tog zla leži u gordosti koja negira Boga i propagira đavolju riječ 'ja sam bolji tebe'. Oholost je ta koja podstiče ljude da sebi opravdaju zlo koje počine prema drugima i u svome činjenju zla ne vide pogrešku na ispravnost i grijeh. Raspaljena mržnja srušila je Ferhadiju i druge Božije kuće u kojima je živio duh ove zemlje svih naših naroda. Takvoj mržnji nažalost još nismo stali u kraj jer smo zaboravili da u borbi sa zlom čovjek mora počinjati od sebe, a ne od drugih i u tome se ogleda naša najveća tragedija koja još traje", kazao je Kavazović.

Obnova Ferhadije predstavlja i obnovu vjere i univerzalnog dobra.

"Draga braćo i sestre okupljeni u Banjoj Luci povodom novog svečanog povjeravanja Ferhad-pašine džamije ovom gradu, mi svjedočimo u obnovi vjere u univerzalno dobro, trijumfu svjetla nad tamom koja se bila nadvila nad nama, svjetlost koja se probija s ovog mjesta prema drugim krajevima BiH govori nam da mržnja uzmiće, povjerenje jača ii da će izmirenje ojačati naš napačeni duh", dodao je Kavazović.

U nastavku govora Kavazović je kazao kako muslimani, pravoslavni katolici i Jevreji zajedno sa drugim građanima trebaju i mogu da grade zajedničku kuću mira i sigurnosti na tlu Evrope.

"Bosna i Hercegovina i Banja Luka ovim događajem nagovještuju da taj nakon ima budućnost", izjavio je Kavazović.

Riječi zahvale pripale su svima koji su pomogli obnovu Ferhad-pašine džamije, a posebne riječi hvale Kavazović je uputio Banjalučanima.

"Hvala svima, ali prvo stanovnicima ovog lijepog grada Banja Luke", poručio je Kavazović, te dodao:

"Ferhadija jest bila sklonjena iz vaših pogleda, ali sam uvjeren da nije bila sklonjena iz vaših srca. O njenoj vrijednosti govore i ljudi koji su poginuli u njenoj obnovi."