BiH
477

Sedam dana nakon otvaranja: Banjalučka Ferhadija sjaji punim sjajem

Piše: E. M.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Prije sedam dana u Banjoj Luci je svečano otvorena Ferhat-pašina džamija, nekadašnji simbol grada na Vrbasu kojeg danas posjećuju turisti iz cijelog svijeta, ali i vjernici koji u njoj obavljaju molitve.

U Ferhat-pašinoj džamiji smo zatekli Adnana iz Zenice koji radi na održavanju džamije i redovno prima goste koji dođu da se pomole ili jednostavno uživaju u ljepoti džamije koja 23 godine poslije blista istim sjajom.

Redovni džematlija koji svoje molitve nakon 23 godine obavlja u obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji je Dževad Šarić iz Banje Luke. Šariću je teško u nekoliko rečenica reći kako se osjeća nakon što ponovo molitve obavlja u Ferhat-pašinoj džamiji.

"Teško je sve to u kratkim crtama reći jer svi znamo kako je to teklo i da su ovdje sve džamije uništene do temelja i bačene na smetljište. Niko od vlasti godinama nije mario za Ferhadiju da se što prije popravi, pa je čitav proces obnove trajao dugo. Hvala Bogu na radost svih nas i vjerskih službenika svih religija u Banjoj Luci Ferhadija je obnovljena. Političari su bili pasivni i nisu ništa radili da skinu bruku sa naroda koji su porušili Ferhadiju", kazao je Šarić.

On je dodao da im je Ferhadija falila kao nogometašu sportski teren i da im je bilo veoma teško naviknuti se da Ferhadije nema.

"Uz dobre živce i razum čovjek prihvati da nema gdje klanjati, iako svaki čovjek ima pravo na život i vjeru. I sada imamo neke opstrukcije, još nedostaje sahat-kula, mezarluci koji nema, ali drago nam je da imamo Ferhadiju. Nas vjera uči da priznajemo sve vjere tako da želimo da svi imaju takvo mišljenje ovdje. Ovo je dobrobit za sve nas i ovo je potez kojim je skinuta ljaga sa onih koji su je porušili", dodao je Šarić.

Suživot u Banjoj Luci prije rata je postojao, ali zlim ciljevima je i to narušeno. Šarić smatra da je priznanje i iskreno pokajanje dovoljno da se poprave odnosi među građanima u Banjoj Luci.

"Čak i danas imamo neke koji negiraju historiju, ali samo treba svima da nam je drago što se dobra djela čine i što se skida ljaga sa onih koji su srušili ovu džamiju i sve ostale. U našoj vjeri se kaže da Bog oprašta onome ko se iskreno pokaje, pa se nadam da će On oprostiti svima koji to urade", zaključio je Šarić u razgovoru za Klix.ba.

U posjeti Ferhadiji boravio je i Nerim Serdarević iz Sarajeva koji od obnove i svečanog otvorenja džamije osjeća ponos i snagu prilikom boravka u Banjoj Luci.

"Kako je Ferhadija obnovljena, već sam nekoliko puta dolazio, čak i prije samog svečano otvorenja. Osjećam toliki ponos i snagu u našoj Banja Luci, našem Vrbasu. Osjećam da je Banja Luka ponovo grad u punom kapacitetu, što je uvijek bio i osjećam da nam se ovaj grad vratio u punom sjaju kao i Ferhadija koja je srce ovog grada. Pozivam sve Bosance i Hercegovce da obilaze bh. gradove, da oni iz Mostara i Sarajeva dođu u Banju Luku, a da iz Banje Luke posjete Sarajevo i Mostar jer tako potvrđujemo naš suveneritet. Banja Luka je naš grad, a naša država je od Une do Drine i od Save do mora i Ferhadija je u BiH", poručio je Serdarević.

Riječi Serdarevića potvrdio je i jedan posjetilac Ferhadije pravoslavne vjeroispovijesti koji je došao da se pomoli. Domaćin džamije mu je rekao da se pomoli na svoj način što je on odbio rekavši da postoji jedan Bog te odlučio se moliti uz jednog od vjernika koji je već obavljao namaz u Ferhadiji.

Ferhadiju će svakog dana posjećivati sve veći broj i turista i vjernika, a domaćin Adnan koji je danas bio u Ferhadiji , je kazao da su vrata otvorena za sve ljude, svih religija koji žele da vide unutrašnjost Ferhat-pašine džamije.