Savjetnik u Vladi FBiH
12

Hurtić: Zašto Dunović i Šatorović problematiziraju član zakona koji ide u korist radnika

Klix.ba
Zlatko Hurtić
Zlatko Hurtić
Savjetnik u Vladi FBiH Zlatko Hurtić reagirao je na najavu potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića o podnošenju nove apelacije Ustavnom sudu FBiH za ocjenu ustavnosti člana 114. Zakona o radu FBiH.

Dunović, koji je zajedno s predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedinom Šatorovićem održao današnju press konferenciju, kazao je da je sporno to što radnik kojem su prava povrijeđena mora prvo da se obrati poslodavcu i čeka 30 dana na odgovor, da bi potom mogao uputiti tužbu sudu.

"Problematiziranje člana 114. Zakona o radu prema mom mišljenju predstavlja samo još jednu u nizu sramnih prevara radnika i socijalnih partnera od Selvedina Šatorovića i njemu bliskih sindikata. Podsjećamo da veliki broj sindikalnog članstva i granskih sindikata ne priznaje Šatorovića za predsjednika SSS BiH te da su zbog toga pokrenuli sudski spor smatrajući da Šatorović nezakonito uzurpira položaj i radničku imovinu SSS BiH", naveo je Hurtić.

On ističe da član 114. Zakona o radu ide u pravcu zaštite radnika koji umjesto dugotrajnih sudskih sporova, od kojih korist imaju samo advokati, mogu svoja prava osvariti mnogo brže u dogovoru sa svojim poslodavcima. Potcrtao je da član 114. Zakona o radu ima za svrhu da se osigura dogovor radnika i poslodavca prije slanja tužbe na sud.

Dodaje da se predviđa da se radnik obrati najprije poslodavcu da mu ispuni pravo te ako poslodavac ne odgovori u roku od 30 dana radnik ima pravo da tuži. Dakle, radniku se ne oduzima pravo na tužbu, nego se pokušava postići dogovor prije tužbe.

"Međutim, ono što javnosti nije poznato jeste činjenica da je Šatorović prilikom konsultacija u vezi sa Zakonom o radu dao saglasnost na izmjenu člana 114. u istom tekstu u kojem ga sada kritiziraju on i Dunović. Osim toga, Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH, u kojem sjedi i Šatorović, jednoglasno je usvojilo izmjene Zakona o radu i član 114. prije njegovog usvajanja na Vladi i Parlamentu FBiH", kazao je Hurtić.

Podsjetio je da je prema pisanju medija samo jedan advokat iz Sarajeva, koji je zastupao i granski sindikat, na čijem je čelu Šatorović, iz budžeta Federacije BiH naplatio nekoliko stotina hiljada KM, a mediji su također objavili informaciju da su pojedini sindikati iz istog budžeta naplatili znatna sredstva po osnovu utvrđenih procenata za naplatu izvršnih presuda iz radnopravnih sporova.