Podnosi apelaciju
469

Dunović: Zakon o radu je neustavan, radnici pod mobingom su nezaštićeni

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović podnosi novu apelaciju Ustavnom sudu FBiH, ovaj put za ocjenu ustavnosti Člana 114. Zakona o radu FBiH.

Inicijativa je potekla sa skupa Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona. Sindikalci su, analizirajući novu primjenu i nove odredbe Zakona o radu, odnosno njegove izmjene i dopune koje su stupile na snagu, ocijenili da postoji potreba da se izvrši ocjena ustavnosti članova 114. i 115. Zakona o radu, odnosno onoga što je tim članovima propisano. Sindikalci su poslali zahtjev Sindikatu metalaca FBiH, da bi ti zahtjevi dalje bili delegirani Savezu samostalnih sindikata BiH.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, koji je zajedno s predsjednikom SSS BiH Selvedinom Šatorovićem održao press konferenciju, je kazao da je sporno to što radnik kojem su prava povrijeđena mora prvo da se obrati poslodavcu i čeka 30 dana na odgovor, da bi potom mogao uputiti tužbu sudu.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Mogu da razumijem zakonodavca ako mu je motiv bio rasterećenje sudova, ali ne mogu da razumijem ako su svjesno prekršili ustav. Ovdje je motiv mogao biti rasterećenje sudova, ali rasterećenje sudova u ovakvim predmetima ne smije biti motiv da radniku oduzmete ustavno pravo da ima pristup sudu, odnosno da ima pravo na pravično suđenje. To je ustavna kategorija koja mora biti zagarantovana svakom građaninu. Radnik kojem su prava povrijeđena ne može nakon žalbe čekati 30 dana da mu poslodavac odgovori, pa da tek ako mu ne odgovori, može da ga tuži. Zamislite radnika koji 30 dana, pod mobingom, čeka da mu poslodavac odgovori", kazao je Dunović.

Naveo je da bi obraćanje poslodavcu trebalo biti mogućnost, kao što je to ranije bilo, a ne obaveza.

"Smatram da eventualnim obaranjem člana 114. neće biti većeg pritiska na sudove", zaključio je potpredsjednik FBiH Milan Dunović.