BiH
118

Humanitarna akcija Granične policije BiH

FENA
U povodu Dana Granične policije BiH organizirana je humanitarna akcija Granične policije BiH za stanovništvo Bosanskog Šamca i sela Vidovica i Kopanica kod Orašja.

Volonteri Granične policije BiH su od 9. do 12. juna na osnovu donacija pripadnika Granične policije Bosne i Hercegovine i velike pomoći prijatelja projekta prikupili oko tri tone osnovnih životnih namirnica i osobno, od vrata do vrata uručili individualne pakete za oko 400 obitelji s područja Bosanskog Šamca, Vidovica i Kopanice. S obzirom na činjenicu da su policijski službenici volontirali nekoliko dana prije same akcije, njene finalne aktivnosti su realizirane ciljano i odabrane su obitelji kojima je otežano preuzeti neophodnu pomoć u središtima gdje se dijeli.

"Potreseni onim što smo vidjeli, ali i zadovoljni urađenim smo se jučer vratili u Sarajevo. Veliko hvala svim pripadnicima Granične policije BiH koji su učestvovali u akciji, brojnim volonterima, Argeti, Studen Agran Rafineriji šećera, marketinškoj agenciji MITA, FIS Vitezu i Tilea d.o.o. Kiseljak, koji su prepoznali, učestvovali i podržali akciju. Ovim putem želim apelirati na sve one koji su u mogućnosti da i dalje brinu o ljudima koji su ostali bez ičega jer im je pomoć neophodna i ovog trenutka. Vrlo je bitno otići na lice mjesta i porazgovarati s ljudima čiji se život preko noći promijenio. Odabrali smo one koji su blizu granice i naših jedinica, koji su u komšiluku naših službenika koji su također ostali bez ičega ali su se kao volonteri priključili akciji", istaknula je koordinatorica projekta Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Humanitarna akcija u povodu Dana Granične policije BiH jedna je u nizu akcija ove policijske agencije, s obzirom na činjenicu da su njeni pripadnici na osnovu izdvajanja dnevnice za pomoć poplavljenim područjima u svibnju 2014. godine u Proračun Bosne i Hercegovine uplatili 83.740 maraka. Najveću podršku akciji pružila je Argeta s gotovo pola tone pašteta, kao i Studen Agran rafinerija šećera sa tonom ove osnovne namirnice koje je jučer humanitarni konvoj Granične policije BiH podijelio u ulicama Bosanskog Šamca, Vidovica i Kopanice.

U saradnji sa Crvenim križem Mostara krajem maja Terenski ured Jug Granične policije BiH organizirao je konvoj humanitarne pomoći za područje Doboja i Živinica. Pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Tuzla su 26. maja 2014. godine predali humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu sa područja Tuzlanskog kantona.

U suradnji s lokalnim štabovima civilne zaštite, Granična policija BiH je na raspolaganje stavila kormilare, službena vozila i plovila za pomoć stanovništvu na ugroženim područjima Bosne i Hercegovine i učestvovala u akcijama evakuacije stanovništva i dostave osnovnih životnih namirnica, a s obzirom na područje nadležnosti u ove aktivnosti su najviše bili uključeni pripadnici i tehničko-materijalna sredstva Terenskog ureda Sjeveroistok, saopćeno je iz Ureda za informiranje GP BiH.