BiH
0

U blizini Velinog Sela karantin u slučaju zaraznih bolesti

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U blizini Velinog Sela kod Bijeljine preventivno će biti obezbijeđen karantinski prostor u slučaju pojave zaraznih bolesti, na području koje je, uz Brodac, Ostojićevo i Jelaz, i dalje najugroženije, saopšteno je iz gradskog Štaba za vanredne situacije.

Nivo vode u ovim selima je od jednog do tri metra, a preostali leševi uginule stoke počeli su da se raspadaju. U Velinom Selu se još nalazi manji broj mještana sa živom stokom, koji ne žele da se evakuišu.

Prioritetna aktivnost na ovom području, navode iz Štaba, i danas će biti uklanjanje životinjskih leševa.

U jučerašnjoj akciji "Očistimo svoj grad", prikupljeno je i odvezeno više od 500 tona kabastog otpada, a pored ekipa bijeljinskog "Komunalca" bilo je angažovano i oko 250 volontera iz Bijeljine, Istočnog Sarajeva i Srebrenika.

Nastavljen je i rad ljekarskih timova na tri punkta - ispred škole u Brocu, kod Doma kulture u Trnjacima i u Crnjelovu, kao i u kolektivnim centrima gdje je smješteno ugroženo stanovnišvo - Sportskoj sali Gimnazije "Filip Višnjić" i osnovnoj školi u Međašima.

Dva mobilna ljekarska tima su, takođe, nastavila da rade, obilaze ugroženo stanovništvo, vrše preglede i dijele potrebne lijekove.

Dom zdravlja Bijeljina je obavljao i poslove dezinfekcije na području Grada, a dezinfikovano je oko dvije trećine gradskog područja.

Pored Doma zdravlja, u ovoj aktivnosti učestvovale su i dvije ekipe iz Crne Gore, volonteri, kao i pripadnici ABHO čete Oružanih snaga BiH.

Danas bi trebalo da se završi dezinfekcija na gradskom području i nastavi u pravcu Dvorova.

Tokom prethodnog dana dijeljena je hrana ugroženom stanovništvu na punktovima za podjelu pomoći i za 350 lica smještenih u kolektivnim centrima.

Mobilni tim za podjelu pomoći na gradskom području, koji je juče počeo da radi, podijelio je 105 paketa hrane u domaćinstvima koja su još zaplavljena.

Podijeljeno je 5.000 konzervi i 2.000 hljebova.

Pošto na zalihama ima još samo 6.000 konzervi, Gradski štab apeluje na donatore da dostave konzerviranu hranu i higijenska sredstva.

Punktovi za podjelu pomoći danas će biti osnovani u Velikoj Obarskoj i Velinom Selu.

Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina juče su bili angažovani na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i ulica na 24 lokacije.

Ekipe bijeljinskog "Vodovoda i kanalizacija" vršile su ispumpavanje vode u naselju Tombak.

Pored upotrebe ABHO čete za dezinfekciju i odvoženje kabastog otpada, Oružane snage BiH angažovane su i za prevoz čamaca u Raču za potrebe Granične policije.

Jedinica Granične policije Bijeljina juče je radila na evakuaciji 47 teretnih motornih vozila sa graničnog prelaza Rača. Kamioni su provedeni uz pratnju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije do graničnog prelaza Popovi.

Do sada su sa graničnog prelaza Rača ukupno evakuisana 84 teretna motorna vozila, a za preostalih 48 teretnih motornih vozila evakuacija će biti organizovana u narednom periodu.

Pored ranije mobilisanih radnika Gradske uprave, komandant Štaba Mićo Mićić danas je mobilisao zaposlene u Centru za kulturu, Turističkoj organizaciji, Agrarnom fondu i "Vode".