Segregacija Hercegovine
0

HSS podnio prijavu RAK-u protiv Federalne televizije

FENA
Zapadnohercegovački Kantonalni odbor Hrvatske seljačke stranke (HSS) podnio je prijavu Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) protiv Federalne televizije (FTV) zbog, kako stoji u prijavi, kontinuiranog kršenja odredbi Zakona o komunikacijama BiH.

Kantonalni odbor HSS-a odlučio se na ovaj korak zbog izjave novinara FTV-a gospodina Avde Avdića koji je u Trećem dnevniku FTV-a izjavio "Na stadionu Stade de France očekuje se da će biti oko 15.000 Bosanaca", čime je nedvosmisleno sugerirao da za Nogometnu reprezentaciju BiH navijaju samo Bosanci i da je to samo bosanska reprezentacija, navodi se u saopćenju iz spomenutog odbora.

"Da se ovdje radi o kontinuiranoj segregaciji i sotonizaciji Hercegovaca i Hercegovine od strane ove medijske kuće, potvrđuje i izjava voditelja rečenog dnevnika gospodina Vlade Marića, koji je u najavi priloga također izjavio da igra Reprezentacija Bosne, ali se naknadno ispravio.

Nije zgorega napomenuti i izvještavanje FTV-a u povodu nedavnih navijačkih sukoba u Sarajevu pred prijateljsku utakmicu izmađu Hajduka i Željezničara kada su za iniciranje tih sukoba optužili Hercegovce iz Gruda i Širokog Brijega te Hrvate Kiseljaka.

Ako imamo u vidu da su navijači koji su povrijeđeni u neredima bili iz Splita, Metkovića, Zadra i Bjelovara, po FTV-u ispada da su to neka sela u Hercegovini između Širokog Brijega i Gruda. Također napominjemo da su i do sada u programu FTV-a Hercegovci nazivani i 'Južnim Hrvatima', 'Povampirenim nacistima' te 'Nacistima i Arijevcima'.

Upozoravamo novinare i urednike FTV-a da ćemo iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva u zaustavljanju sustavne segregacije Hercegovine i hercegovačkih Hrvata od strane te medijske kuće te da nećemo dozvoliti pravljenje 'Države za čovjeka' i 'Zapadne Njemačke' dijeljenjem BiH na Bosnu i na Hercegovinu, što je, uz ostalo, atak i na ustavno-pravni poredak BiH te na Daytonski sporazum.

Apeliramo i na visokog predstavnika Valentina Inzka da iskoristi svoje ovlasti i donese neku odluku koja će biti u interesu BiH, a ne samo političkih krugova bliskih SDP-u, te da zaustavi proces secesije BiH koji zagovara FTV po uputama svojih nalogodavaca.

Zbog teških kršenja Članka 12. Zakona o komunikacijama, zbog kršenja 'Kodeksa o emitiranju javnih RTV emitera', zbog kršenja cijelog niza točki iz 'Pregleda, povreda i odgovarajućih kazni koje izriče regulatorna agencija za komunikacije' te Ustava BiH, zapadnohercegovački Kantonalni odbor Hrvatske seljačke stranke predlaže RAK-u da FTV-u oduzme dozvolu za emitiranje i tako spriječi daljnje širenje govora mržnje i narušavanje međuetničkih odnosa u BiH", stoji u HSS-ovom saopćenju.