Na okruglom stolu u Mostaru
0

Zatraženo osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Učesnici okruglog stola o temi "Javni mediji na hrvatskom jeziku u BiH - stanje i perspektive", koji je u Mostaru održan u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS), zatražili su da se u okviru BHRT-a osnuje RTV kanal na hrvatskom jeziku sa sjedištem u Mostaru, koji bi se finansirao iz RTV pretplate, u kojoj participira i hrvatski narod.

Učesnici skupa još jednom su ponovili da je Zakon o javnom RTV sistemu, koji se već godinama provodi, diskriminatorski, jer Hrvati, poput druga dva konstitutivna naroda, nemaju RTV kanal na svom jeziku.

"Kako je Ustav BiH definisao BiH kao državu Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao konstitutivnih naroda (zajedno sa ostalima) i građana BiH, jasno proizlazi i pravo na jezik i informisanje na maternjem jeziku svakog od konstitutivnih naroda, a što aktuelni Zakon o Javnom RTV sistemu ne poštuje", saopšteno je iz HNS-a nakon okruglog stola.

Učesnici okruglog stola, koji je održan juče u okviru obilježavanja 18. godišnjice Hrvatske Republike Herceg Bosne,  podsjećaju da postojeći Zakona o Javnom RTV sistemu BiH podrazumijeva postojanje tri javna servisa - na nivou BiH, te dva entitetska, što za Hrvate u BiH nije prihvatljivo, te traže formiranje RTV kanala na hrvatskom jeziku sa sjedištem u Mostaru, jednom od sjedišta Vlade Federacije BiH.

"Navedeno treba realizovati u skladu sa Odlukom Doma naroda od 17. septembra 2006. godine, Zaključku Doma naroda Parlamentarne skupštine od 17. septembra 2008. godine kojim se obavezuje Savjet ministara da odmah pokrene postupak osnivanja novog RTV kanala na hrvatskom jeziku, unutar Javnog RTV sistema BiH, na osnovu odredaba Zakona, te Zaključku Savjeta ministara od 7. oktobra 2008. godine i elaboratu koji je prema ovim zaključcima izradilo Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH", jedan je od zaključaka okruglog stola.

Učesnici skupa su, takođe, zatražili da se, ukoliko za to ne bude političke volje u Parlamentarnoj skupštini BiH, zakonsko rješenje nametne na osnovu ovlašćenja OHR-a, a posebno uzevši u obzir da su i dosadašnja zakonska rješenja kada je riječ o Javnom RTV servisu nametana od OHR-a.

Takođe, na okruglom stolu je zaključeno da je postojećim javnim medijima koji program emituju na hrvatskom jeziku potrebno obezbjediti uslove za rad i pretpostavke za njihov razvoj.
"S tim u vezi zadužuju se svi zvaničnici i nosioci izvršne vlasti u BiH iz reda stranaka koje čine HNS da učine maksimalan napor u očuvanju i razvoju Radija Herceg Bosne, televizijskih stanica i lokalnih radio stanica, kao segmenta društvenog života od nacionalne važnosti za hrvatski narod u BiH", zaključeno je na okruglom stolu.