Ante Čolak
0

FOTO / "HSS-NHI neće imati liste kandidata u dva kantona"

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
HSS-NHI na predstojećim izborima neće imati svoje liste kandidata za Zapadnohercegovački i Hercegovačko-neretvanski kanton, kazao je na danšnjoj konferencije za novinare u Mostaru v. d. predsjednika HSS-NHI-ja Ante Čolak.

"Liste s kandidatima u ta dva kantona nećemo imati jer su članovi naše stranke u tim kantonima bili priučeni SIS-ovci, pa ih vraćamo gospodinu Čoviću s obzirom na to da sada ima političku akademiju da ih dodatno obuči jer mi nemamo trenutno vremena da im tu obuku završimo", kazao je Čolak.

Govoreći o političkoj platformi HSS-NHI-ja Čolak je kazao kako će ta stranka i dalje ostati kičma Hrvata u BiH, budući da je, kako je kazao, odlučujući faktor i u Posavini, Srednjobosanskom kantonu, Tomislavgradu i Livnu, ali da će Hrvati u ZHK-u i HNK-u ne svojom krivicom biti stavljeni u izolaciju zbog aranžmana Dodig-Čović.

Po njegovim riječima politička platforma HSS-NHI-ja zasniva se na političkoj i ekonomskoj reintegraciji BiH, stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora s jednom vladom, jednim predsjednikom i istim položajem za Hrvate kao iza ostala dva konstitutivna naroda.

Ante Čolak (Foto: Fotoservis)
Ante Čolak (Foto: Fotoservis)
Kada je riječ o ustavnim promjenama, Čolak je kazao kako će Hrvati u BiH imati ista kolektivna prava i isti položaj u mehanizmu odlučivanja te da njihova prava neće ovisiti o tomu koliko ih ima ili nema u BiH.

Čolak je najavio kako će tužiti Dragana Čovića, koji je, kako je kazao, Elektroprivredu HZ-HB-a iz vlasništva općina izručio u Sarajevo u nadležnost Federacije.

Govoreći o finansiranju predizborne kampanje Čolak je pojasnio kako se HSS-NHI neće baviti trgovinom glasova i da ta stranka raspolaže s oko 100.000 konvertibilnih maraka koje će biti uložene u predizbornu kampanju.