{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HSP BiH nezadovoljan rezultatima izbora, slijedi revitalizacija stranke

7.12.2014. u 21:05
0
4
HSP BiH nezadovoljan rezultatima izbora, slijedi revitalizacija stranke
0
HSP BiH nezadovoljan rezultatima izbora, slijedi revitalizacija stranke
U Mostaru je održana 12. sjednica Glavnog odbora Hrvatske stranke prava BiH na kojoj se raspravljalo i o izbornom rezultatu HSP-a BiH na Općim izborima.
Fokus sjednice bilo je donošenje konkretnog plana stranačkih aktivnosti kako bi se prevazišlo postizborno stanje u stranci.

U raspravi su učestvovali skoro svi članovi Glavnoga odbora, a zajednička konstatacija bila je kako su rezultati HSP BiH na Općim izborima bili ispod očekivanja. Članovi su podsjetili kako je HSP BiH bila parlamentarna stranka na nivou BiH i entiteta, a nakon ovogodišnjih izbora parlamentarna je samo na nivou entiteta Republika Srpska. Također, naglašeno je kako je HSP BiH iako u manjem broju u odnosu na prošle izbore zastupljen i u kantonima.

Zaključeno je da predsjednici kantonalnih vijeća stranke daju prijedloge mjera za njenu revitalizaciju. Sa sjednice je upućen poziv svim simpatizerima stranke, pa i onim pasivnim, da se uključe u veći nivo djelovanja.

"U cilju poboljšanja općeg političkoga stanja unutar hrvatskog političkog korpusa u BiH donesena je odluka kako HSP BiH mora preuzeti ulogu glavnog poticatelja u cilju otvaranja razgovora sa svim hrvatskim državotvornim strankama oko suradnje, zajedničkoga djelovanja, okrupnjavanja i mogućeg ujedinjenja. Ovi su izbori pokazali kako je ova grupacija stranaka u svim kantonima s hrvatskom većinom uvjerljivo, po broju glasova, na drugom mjestu iza HDZ-a BiH i da predstavlja temelj za radikalniju promjenu kako političkog tako i ovog nepodnošljivog socijalnog stanja", rečeno je u saopštenju HSP-a BiH.

Na kraju sjednice je data podrška konstituiranju Hrvatskoga narodnoga sabora BiH.

"HSP BiH će dati puni doprinos djelovanju unutar takvog HNS BiH i nadamo se kako će to biti važnim odmakom ka cilju uspostave hrvatskoga zajedništva koje nam je više nego potrebito posebno u rješenju hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH", navedeno je u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: