BiH
2

HSP BiH: Zagovaramo nacionalno a ne političko jedinstvo unutar HNS-a BiH

Klix.ba
Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine (HSP BiH) je u dvorani restorana Astoria u Posušju održala završni predizborni skup za općinu Posušje.

Predsjednik posuške podružnice HSP-a BiH i kandidat na listi HSP-a BiH za Skupštinu ZHK-a te vijećnik u aktualnom sazivu Općinskog vijeća općine Posušje Blago Petrić, kao domaćin skupa pozdravio je sve prisutne te je u svom izlaganju, pored ostalog, istaknuo kako je u posljednjih dvadeset i više godina stožerna stanka dala sebi za pravo da na političkoj sceni u BiH predstavlja i zastupa hrvatski narod, a "upravo to što su nas doveli na marginu života i opstanka u BiH govori o tome koliko su nas dobro predstavljali i zastupali".

Stanko Primorac – Ćane, zamjenik predsjednika HSP-a BiH, zastupnik u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta i nositelj liste HSP-a BiH za Skupštinu ZHK u svom govoru osvrnuo se kritički na nekadašnje koalicijske partnere, HDZ 1990, koji su HSP BiH iznevjerili 2006. godine kada se u Zapadnohercegovačkom kantonu formirala koalicijska vlada i da je prevarom te iste "Devedesetke" Narodna stranka Radom za boljitak postala dio tadašnje kantonalne vlade.

Također, kako je naveo Primorac, ta stranka je HSP BiH izigrala i na izborima 2010. godine podsjetivši da su HSP BiH i HDZ 1990 na spomenutim izborima nastupali zajednički u koaliciji koja je nosila naziv Hrvatska koalicija, a da je tadašnji predsjednik te Koalicije bez ikakve najave i obrazloženja istu razvrgnuo.

Primorac se osvrnuo i na slogane pojedinih stanaka u predizbornoj kampanji, poput "Podvucimo crtu“ i "Hrvatski odgovor“ kazavši da u ovom trenutku samo i jedino HSP BiH ima pravo podvući crtu i da bez HSP-a BiH nema pravog hrvatskog odgovora.

Govoreći o HNS-u BiH, Primorac je istaknuo da će HSP BiH nakon izbora tražiti korjenite promjene unutra HNS-a BiH kao i uključivanje u rad istog, no bez diktata jedne političke stranke. Naveo je i da je u HNS BiH potrebno uključiti akademsku zajednicu, predstavnike crkve kao moralnog autoriteta hrvatskog naroda u BiH, nevladine organizacije te privrednike.

"Nesloga unutar HNS-a BiH na proteklim lokalnim izborima dovela je do gubitka načelničkih pozicija u nekoliko hrvatskih općina u srednjoj Bosni, a HSP BiH ne želi biti kamen spoticanja na ovim općim izborima kada je u pitanju izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bez obzira što je u ovom trenutku HSP BiH mišljenja da HNS BiH u ovom obliku u kojem jest ne predstavlja krovnu instituciju Hrvata u BiH,“ kazao je u svom izlaganju dr. Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH i nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Također je naglasio da HNS BiH mora postati krovna organizacija Hrvata u BiH u kojoj će se tražiti nacionalno, a ne političko jedinstvo te kako bi HNS trebao voditi brigu o cjelokupnom hrvatskom narodu na prostoru BiH, a nikako biti u službi samo jedne stranke ili samo jednog čovjeka.

Jurišić se osvrnuo i na izrazito loš rad aktualne Vlade Zapadnohercegovačkog kantona kojoj je na čelu HDZ BiH, a koje je jedno vrijeme dio bio i HDZ 1990, te je naveo neke činjenice koje idu u prilog tome poput dugovanja Kantona u ovom trenutku koja premašuju iznos jednog godišnjeg budžeta, neuplaćivanje doprinosa u tekućoj godini, zaostatke u isplatama porodiljnih naknada, smanjenje plaća budžetskim korisnicima od gotovo 10 posto te prekomjerno zapošljavanje stranačkih kadrova i poslušnika (u protekle 4 godine zaposleno je više od 210 takvih što je Kanton koštalo gotovo 17 milijuna konvertibilnih maraka). Jurišić je kazao da HSP BiH iznosi isključivo činjenice i brojke, a da je to uistinu tako potvrđuje i nedavni štrajk upozorenja u svim srednjim školama Zapadnohercegovačkog kantona.

Predsjednik HSP-a BiH na kraju svog izlaganja pozvao je sve prisutne da glasuju za liste ove stranke i Koalicije na predstojećim općim izborima podsjećajući na razdoblje od 2006. do 2010. kada je HSP BiH predvodio Vladu kantona i dokazao da se može bolje u puno težim privrednim uvjetima.