BiH
0

Hrvoje Urumović: Volio bih da ljudi u papinom kipu vide sve ono što je on poručivao

Anadolija
Urumović pored kipa pape Ivana Pavla II
Urumović pored kipa pape Ivana Pavla II
Početkom mjeseca maja prije pet godina, akademskom kiparu Hrvoju Urumoviću povjerena je izrada kipa pape Ivana Pavla II, nakon što je njegovo rješenje izgleda kipa pobijedilo na konkursu.

Nakon pet godina, kip će danas, 30. aprila, biti postavljen ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu. Urumović, koji je u Sarajevo doputovao dan ranije, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) prisjetio se kako je izabrao pobjednički izgled kipa, koji su izazovi sa kojima se susretao tokom njegove izrade, te šta želi poručiti svima koji će kip imati priliku da vide.

Kada je saznao za natječaj, prelistavajući novine i fotografije pape Ivana Pavla II, Urumović je naišao na fotografiju koja je na njega ostavila snažan utisak. Osoba poput pape je, kako ističe, veoma rijetka i upečatljiva kako na vrijeme u kojem živi, tako i na ljude.

"Kasnije sam doznao da je to fotografija upravo sa Koševa. Tada mi je bilo jasno šta trebam raditi. Poslije sam se povezao sa Zvonimirom Krznarićem, arhitektom, i krenuli smo raditi", počeo je priču Urumović.

Osvrćući se na papinu pozu u kojoj je i izliven kip, kao i njenu simboliku, Urumović je kazao kako je papa u određenoj dobi svoga života počeo slabiti, usljed godina i posljedica atentata, te se sve više oslanjao na svoj štap.

"Imao je određenu posturu kada to napravi, koja je ispunjena i fizičkom boli. Prepoznaje se iz toga i velika snaga i spremnost da izdrži sve i da se zauzima za druge. Zapravo, iz posture koju sam ja prenio na kip se to sve da isčitati", rekao je Urumović.

O tome da li je na kip uspio prenijeti osjećaje koje je sam doživio i simboliku papinog stava na samoj fotografiju, kaže da trebaju suditi posmatrači. No, Urumović je u potpunosti zadovoljan skulpturom.

"Posebno jer je od natječaja prošlo pet godina, pa sam i ja sazrio. Vjerujem da sam uspio prenijeti svoje emocije na kip", poručio je Urumović.

Obzirom da je i sam Sarajlija, trga ispred Katedrale dobro se sjeća. Samo stepenište i ulaz u Katedralu uvijek je bilo popularno. Tu su sjedili mladi, vjernici, prolaznici. Od danas, tu će stajati kip pape Ivana Pavla II, koje je izradio kipar iz Sarajeva sa zagrebačkom adresom.

"To je srce grada i zbog toga sam ponosan. Volio bih da kad prolaznici budu prolazili da u spomeniku vide ono što je papa htio poručiti, njegova čuvena izreka 'Ne bojte se'", istakao je Urumović.

Cijeli svoj život Urumović zna za Pontifikat pape Ivana Pavla II. Prilika da napravi njegov kip, koji će ostati budućim naraštajima, za njega je nemjerljivo iskustvo.

"Cijelo moje pamćenje sebe kao osobe, pamtim Pontifikat pape. Cijeli život sam s njim. I u privatnom i u profesionalnom smislu, za mene ovo znači jako puno", zaključio je Urumović.

Kip pape Ivana Pavla II biće otkriven danas u Sarajevu u 13 sati. Nakon mise u 12, kip ovog sveca, nakon niza svjetskih gradova, imat će svoje mjesto i u Sarajevu.