Govorili i imovini BiH
1

Hrvatsko narodno vijeće: BiH mora mijenjati svoju unutrašnju entitetsku strukturu

S. Š.
Konferencija Hrvatskog narodnog vijeća BiH
Konferencija Hrvatskog narodnog vijeća BiH
Danas je održana godišnja konferencija Hrvatskog narodnog vijeća (HNV BiH) pod nazivom "Bosna i Hercegovina ususret EU". Uvodničari na ovu temu bili su Darija Ramljak ispred Direkcije za europske integracije i Ivo Komšić, član UO HNV-a.

HNV BiH poziva sve razine vlasti da intenziviraju aktivnosti u procesu integracije BiH u EU i ispunjenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Darija Ramljak ispred DEI-a istaknula je kako se Bosna i Hercegovina suočava sa stalnim problemima u koordinaciji aktivnosti pri ispunjavanju 14 ključnih prioriteta i kako će biti jako teško realizirati sve točke bez veće političke volje političkih aktera. Ivo Komšić naglašava, kako je jako teško očekivati da će Bosna i Hercegovina ući u EU s ovakvom kompliciranom državnom strukturom.

"Ukoliko se želi Bosna i Hercegovina izgraditi kao država sa punim svojim suverenitetom, ona mora mijenjati svoju unutrašnju entitetsku strukturu. Bosna i Hercegovina nema druge alternative nego put prema EU i NATO savezu", naglašava Komšić.

U HNV-u također ističu kako je u posljednje vrijeme prisutna antizapadna kampanja u našoj zemlji.

"U posljednje vrijeme u javnom prostoru prisutna je antizapadna histerija usmjerena prema SAD-u, EU i Uredu visokog predstavnika (OHR). SAD i EU su strateški partneri Bosne i Hercegovine, a ne neprijatelji kako ih se etiketira u posljednje vrijeme", istaknuo je Stipe Prlić predsjednik HNV-a.

U HNV-u su se također dotakli i pitanja državne imovine za koju smatraju kako je nužno da se ovo pitanje riješi državnim zakonom.

"Rješavanjem statusa državne imovine i države kao titulara imovine, stvaraju se preduvjeti za korištenje te imovine za investicije i ekonomski razvoj države i svih njenih administrativnih jedinica", naglašavaju u HNV-u.