"Hrvatski zakon najviše bi ugrozio Hrvate u Posavini"

S
SRNA
19.1.2010. u 10:08
0
20
"Hrvatski zakon najviše bi ugrozio Hrvate u Posavini"
0
"Hrvatski zakon najviše bi ugrozio Hrvate u Posavini" Ante Čolak
Usvajanje zakona o prestanku dvojnog prebivališta i boravišta, koji će uskoro razmatrati hrvatski Sabor, najviše bi pogodilo Hrvate iz Posavine koji posjeduju ličnu kartu iz BiH i hrvatsku ličnu kartu i koji u Hrvatskoj ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu i razna socijalna prava, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika HSS-NHI u federalnom Parlamentu Ante Čolak.
Čolak je rekao da bi usvajanjem ovog zakona ''prestala sva priča o famoznoj pomoći Hrvatske, jer je najavljeni zakon prava slika te pomoći Hrvatima u BiH''.

''Ukidanje dvojnog prebivališta značilo bi definitivno brisanje Hrvata iz Posavine iz stanovništva BiH, a to bi sigurno imalo dalekosežne implikacije na ostale Hrvate u BiH koji će morati shvatiti i prihvatiti činjenicu da je Hrvatska druga država i da će provoditi svoje zakone zbog svojih interesa, a ne zbog neke pomoći Hrvatima u BiH'', rekao je Čolak.

On je za radio-stanicu u Livnu rekao da bi ovo najviše pogodilo sve one koji su do sada na bilo koji način zloupotrebljavali širinu pomoći i ostvarivanje brojnih prava u Hrvatskoj, od porođajnih naknada i dječijeg dodatka do prava na zdravstvenu zaštitu i raznih drugih prava.

Čolak je istakao da mu je poznato da neki korisnici tih prava u BiH već dobijaju rješenja nadležnih institucija iz Hrvatske da vrate sredstva koja su godinama nezakonito dobijali, upozoravajući da bi hrvatski zakon o prestanku dvojnog prebivališta bio ''dodatni udar na hrvatsku populaciju u BiH koja je ionako prepolovljena u odnosu na stanje prije rata''.

''Hrvati u BiH nemaju šta da preduzmu protiv zakona u Hrvatskoj. Mi se moramo boriti za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH. Sigurno je da bi BiH opet ostala bez većeg broja Hrvata nego što se sada može pretpostaviti, ali postavlja se pitanje kako su državljani BiH mogli dobijati lične karte u Hrvatskoj bez relevantnih dokaza o odjavi prebivališta iz mjesta u kojima su živjeli u BiH'', rekao je Čolak.


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: