Na milion stanovnika
55

Hrvatska testira najmanje u Evropi, BiH mnogo više, a Srbija najviše

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Broj testiranja jedan je od indikatora na koji način se pojedina zemlja bori protiv pandemije, a zanimljivo je da susjedna Hrvatska najmanje testira od svih evropskih zemalja.

Prema dostupnim podacima Hrvatska je na posljednjem mjestu po broju obavljenih testiranja na koronavirus u Evropi. U Hrvatskoj je prema podacima Worldometera do sada napravljeno 38.376 testova na milion stanovnika, što ih na svjetskoj listi smješta tik iznad Irana (37.297) i Iraka (37.233), a ispod Kirgistana (40.933) i Uzbekistana (41.080), piše Večernji list.

Nakon naših zapadnih susjeda najmanje u Evropi testira Mađarska (41.948 testiranja na milion stanovnika) te Slovačka (59.263). U okruženju, Slovenija je do sada obavila 74.460 testova na milion stanovnika, BiH je testirala 54.508 na milion stanovnika, a Srbija 102.558.

Na vrhu ljestvice su Malta, Danska i Ujedinjeno Kraljevstvo sa 223.387 testova na milion stanovnika. UK je u proljetnom valu bio žestoko zahvaćen zarazom te bilježi više od 41 hiljadu preminulih, zato vjerojatno više testiraju, ali su i njihovi građani svjesniji zaraze.

Za mali broj testiranja Hrvati se pravdaju da nemaju veće kapacitete, a privatni laboratoriji ne vrše testiranje jer nemaju opremu, a ona se niti ne može kupiti na svjetskom tržištu.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje se da se mora testirati dovoljno uzoraka da se postotak pozitivnih slučajeva održava ispod 5 posto, smatra Nenad Ban, profesor na švicarskom Saveznom tehnološkom institutu (ETH), jer ako to nije slučaj, onda je sigurno da se veliki broj oboljelih nikada ne dijagnosticira što onemogućuje praćenje kontakata i održavanje epidemije pod kontrolom.

"Dok se u Hrvatskoj ne poveća broj testiranja, neće biti moguće efikasno slijediti slučajeve i spriječiti daljnje širenje bolesti. Veći postotak pozitivnih testova direktno je povezan s nekontrolisanim širenjem koronavirusa. Trenutno su Hrvatska i Ukrajina na neslavnom prvom mjestu u Europi što se tiče te statistike. Jako je važno da se ljudi sa simptomima testiraju, a ne da nastave aktivnosti kao obično jer se jedino tako može zaustaviti lanac transmisije virusa", kazao je on.

Infektolog Ednan Drljević nedavno je za Klix.ba govorio kako je moguće da jedna zemlja više testira, a ima manje novozaraženih.

"Vi u broju tih novopozitivnih ne znate koji su prvozaraženi, a koji su kontrolno pozitivni. Ta statistika može biti jako varljiva. Jako je važno i koga testirate. Dobar epidemiolog odredi ko je sumnjiv. Ali, pošto mi imamo jako malo epidemiologa i ne znam koliko su kvalitetni, tako da se mnogi sada bave epidemiologijom - određuju ko će se testirati i koliko će se testirati. Ako s ulice uzmete, bezveze testirate, onda nećete nikoga dobiti. Morate tačno znati koga testirate, od toga zavisi i od broja testova", kazao je on.