BiH
0

Hrvatska: Petrov i dalje vjeruje u zajedničku vladu SDP-a HDZ-a i Mosta

FENA
Božo Petrov i Drago Prgomet (Foto: EPA)
Božo Petrov i Drago Prgomet (Foto: EPA)
Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je u nedjelju kako i dalje vjeruje da je zajednička reformska vlada SDP-a, HDZ-a i Mosta moguća te poručio da "Hrvati ne smije biti taoci nečijih pozicija".

"Ako se svi slažemo oko toga šta se treba napraviti, onda ja ne vidim u čemu je problem da zajednički napravimo reformsku vladu pa makar bila i s rokom trajanja od dvije godine", rekao je Petrov novinarima nakon sastanka Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika Mosta u Zagrebu.

"Nadam se, ako na kraju HDZ i SDP pokažu da im je stalo do reforme, da će prihvatiti ideju koju smo im i ponudili, a to je da napravimo zajedničku vladu i da se konačno provedu prave reforme, jer za one stvarne i dubinske reforme treba dvotrećinska većina s obzirom na to da se mora mijenjati Ustav" , istaknuo je Petrov.

Upitan tko bi u toj vladi davao premijera, Petrov je odgovorio kako bi volio da se oko toga usaglase sve tri stranke te da stručne osobe vode resore.

Dodao je i kako iz HDZ-a i SDP-a o tom prijedlogu još nisu dobili nikakav dopis te je izrazio nadu da je "to još uvijek aktuelno".

Teme današnjeg skupa bile su, kazao je, daljnji pregovori sa SDP-om i HDZ-om, a koji se odnose na reforme u sektoru obrazovanja i nauke, što je na dnevnom redu već sutra, a potom i reforme porezno-finansijskog sistema te monetarne politike.

Petrov očekuje da će pregovori s dvije velike koalicije trajati još oko sedam dana, a nakon toga "slijede oni drugi politički razgovori". Nada se i kako bi sve trebalo biti gotovo za dvije ili tri sedmice.

Žao mu je što ni SDP ni HDZ nisu ranije govorili o reformama, nego su, kaže, "išli istim principom kako su pokušavali dobiti izbore svih prethodnih 20 godina, a to su razna obećanja, većinom lažna".

"Retorika se mijenja i nadam se da s njihove strane sve neće ostati samo na retorici", rekao je Petrov.