{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hromić: Privrednici se moraju bolje informirati o ulasku Hrvatske u EU

F
26.4.2012. u 19:03
0
0
Hromić: Privrednici se moraju bolje informirati o ulasku Hrvatske u EU
0
Hromić: Privrednici se moraju bolje informirati o ulasku Hrvatske u EU
U organizaciji Općine Žepče i Razvojne agencije Žepče (RAŽ) održana je tribina o temi "(Ne)prilike koje donosi ulazak Republike Hrvatske u EU za bh. poduzeća", a skupu je prisustvovao velik broj žepačkih, ali i poduzetnika iz susjednih općina.
Uvodničar direktor Euro info korespodentnog centra BiH Vanjskotrgovinske komore BiH Senad Hromić naglasio je da je ulazak RH u EU svakako pozitivan za bh. privredu, ali da je najveći problem privrednika neinformiranost na čemu moraju obvezno poraditi.

"Ulaskom RH u EU automatski se granice EU pomjeraju do Bosne i Hercegovine. Jednostavnije rečeno, tržište Hrvatske bit će identično s onim koji u ovom trenutku vrijede za EU, što će vrijediti i za plasman bh. proizvoda", kazao je.

Prema riječima Hromića jedan od problema koji se pominje su i granični prijelazi odnosno BiP-ovi za proizvode biljnog i životinjskog porijekla.

"Trenutno su predviđena dva prijelaza - Gradiška i Bijača. BiH se bori i za treći granični prijelaz te vrste - Izačić na kojem bi bila uspostavljena inspekcijska infrastruktura potrebna za tu vrstu proizvoda", rekao je Hromić.

Dodaje da je oblast proizvodnje i plasmana proizvoda u ovom slučaju najosjetljivija.

"Ono što je najveći problem naših privrednika je velika neinformiranost na čemu moraju obvezno poraditi," kazao je za Radio Žepče Senad Hromić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: