{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šarović: BiH nepripremljena za ulazak Hrvatske u EU

F
23.3.2012. u 17:27
0
3
Šarović: BiH nepripremljena za ulazak Hrvatske u EU
0
Šarović: BiH nepripremljena za ulazak Hrvatske u EU
Mirko Šarović
Bosna i Hercegovina nije pripremljena za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju (EU) u raznim segmentima, od zakonodavstva, akreditacijskih tijela, certifikacije, osposobljenih laboratorija za pregled robe biljnog i životinjskog porijekla, kao i samih objekata koji služe za proizvodnju, jer ne zadovoljavaju standarde koje propisuje EU, ponovio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
Na udaru bi mogao prvi biti, kako je naveo, sektor prehrambene i poljoprivredne proizvodnje, posebno mljekari, jer se više od 60 posto izvoza mljekarske proizvodnje iz BiH plasira u Hrvatsku, a s 1. januarom 2013. nastupit će sigurnosne barijere i uvjeti koje EU traži od BiH.

Šarović je rekao da BiH ima malo vremena da se prilagodi činjenici da EU dolazi na njene granice, jer je izgubljeno dosta vremena, a nisu poduzete potrebne mjere.

"Izgubljeno je mnogo vremena i uvjeren sam da sve uvjete koje EU pred nas postavlja ne možemo ispuniti, ali je važno da krenemo u ispunjavanje bar jednog dijela", naveo je Šarović nakon današnjeg sastanka s privrednicima, najvećim izvoznicima BiH.

Do sada BiH ima ispunjene uvjete za izvoz ribe i sirove kože.

„Možda pčelari i mljekari imaju šansu, ukoliko bismo svi shvatili situaciju u kojoj se nalazimo. Neki od proizvođača bi imali šansu i poslije da se prilagode“, dodao je Šarović.

Za osposobljavanje privrede BiH za izvoz u Hrvatsku potrebno je više od 80 miliona KM, prvenstveno za osposobljavanje samih graničnih prijelaza kojih će biti samo dva.

"To je jedan od većih problema. Sredstva će biti neophodna i za nabavku laboratorije i druge opreme", rekao je Šarović i ponovio da će BiH biti suočena s velikim problemima.

Za BiH, naglasio je, postoje tri moguća izlaza i to da ispuni sve uvjete EU za osam mjeseci, da nađe neka druga tržišta u okruženju ili da zauzme domaće tržište onoj robi koja je do sada dolazila iz Hrvatske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: