BiH
0

Šarović: BiH nepripremljena za ulazak Hrvatske u EU

FENA
Mirko Šarović
Mirko Šarović
Bosna i Hercegovina nije pripremljena za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju (EU) u raznim segmentima, od zakonodavstva, akreditacijskih tijela, certifikacije, osposobljenih laboratorija za pregled robe biljnog i životinjskog porijekla, kao i samih objekata koji služe za proizvodnju, jer ne zadovoljavaju standarde koje propisuje EU, ponovio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na udaru bi mogao prvi biti, kako je naveo, sektor prehrambene i poljoprivredne proizvodnje, posebno mljekari, jer se više od 60 posto izvoza mljekarske proizvodnje iz BiH plasira u Hrvatsku, a s 1. januarom 2013. nastupit će sigurnosne barijere i uvjeti koje EU traži od BiH.

Šarović je rekao da BiH ima malo vremena da se prilagodi činjenici da EU dolazi na njene granice, jer je izgubljeno dosta vremena, a nisu poduzete potrebne mjere.

"Izgubljeno je mnogo vremena i uvjeren sam da sve uvjete koje EU pred nas postavlja ne možemo ispuniti, ali je važno da krenemo u ispunjavanje bar jednog dijela", naveo je Šarović nakon današnjeg sastanka s privrednicima, najvećim izvoznicima BiH.

Do sada BiH ima ispunjene uvjete za izvoz ribe i sirove kože.

„Možda pčelari i mljekari imaju šansu, ukoliko bismo svi shvatili situaciju u kojoj se nalazimo. Neki od proizvođača bi imali šansu i poslije da se prilagode“, dodao je Šarović.

Za osposobljavanje privrede BiH za izvoz u Hrvatsku potrebno je više od 80 miliona KM, prvenstveno za osposobljavanje samih graničnih prijelaza kojih će biti samo dva.

"To je jedan od većih problema. Sredstva će biti neophodna i za nabavku laboratorije i druge opreme", rekao je Šarović i ponovio da će BiH biti suočena s velikim problemima.

Za BiH, naglasio je, postoje tri moguća izlaza i to da ispuni sve uvjete EU za osam mjeseci, da nađe neka druga tržišta u okruženju ili da zauzme domaće tržište onoj robi koja je do sada dolazila iz Hrvatske.