{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH ispregovarala dva granična prijelaza za promet roba biljnog i životinjskog porijekla

F
19.4.2012. u 18:45
0
1
BiH ispregovarala dva granična prijelaza za promet roba biljnog i životinjskog porijekla
0
BiH ispregovarala dva granična prijelaza za promet roba biljnog i životinjskog porijekla
Mirko Šarović
Poslanik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, u okviru tačke poslanička pitanja, postavio pitanje u vezi sa ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, posljedice koje će BiH zato pretrpjeti i konkretno fitosanitarnih graničnih prijelaza.
- Govori se o dva granična prijelaza. Mislim da je to nedovoljno za bh. privredu i za odnose BiH sa Evropskom unijom. Formulirat ću pitanje za Vijeće ministara šta poduzima i šta planira poduzeti kako bi se osigurao dovoljan broj ovih prijelaza, a iskoristio bih prisustvo ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šaravića i zamolio ga da danas kaže ono što on može u vezi s ovim pitanjem, kazao je Džaferović.

Ministar Mirko Šarović je, odgovarajući na ovo pitanje, kazao da će se taj kritični momenat desiti 31. decembra ove godine, znači prije ulaska Republike Hrvatske u EU 1. jula 2013. zato što će Hrvatska novi režim na granici sa susjedima koji nisu u EU da uspostavi šest mjeseci prije zvaničnog ulaska u EU.

Po njegovim riječima, BiH je sa EU i Hrvatskom, kao drugom stranom, ispregovarala dva granična prijelaza preko kojih će moći da se prometuje roba biljnog i životinjskog porjekla.

- Bosanskohercegovačke institucije su usaglasile svoj stav proteklih mjeseci da su, s obzirom na dužinu granice sa Republikom Hrvatskom, ova dva granična prijelaza malo, pogotovo imajući u vidu da na mnogo manjoj granici sa Mađarskom Hrvatska ima više takozvanih BIP-ova, kazao je Šarović.

Dodao je da samo dva granična prijelaza preko kojih može da se prometuje ova vrsta robe usložnjava promet, odnosno trgovinu sa susjednom državom i poskupljuje promet proizvođačima iz BiH, pogotovo imajući u vidu da je Hrvatska jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH, kada je u pitanju izvoz i uvoz roba.

On je istaknuo da, kada su u pitanju prelazi i granice, Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose nije jedino nadležno, te da to pitanje spada u nadležnost više institucija BiH.

- U skladu sa mnogobrojnim zahtjevima i očekivanjima, posebno privrede, otpočeli su pregovori sa susjedom, odnosno sa EU, kako bi se povećao broj prelaza preko kojih bi mogla da se vrši trgovina za robe biljnog i životinjskog porjekla. U tom smislu ima određenih naznaka koje nam daju za pravo da možemo da budemo optimisiti, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je EU proteklih godina iz svojih fondova u opremanje prelaza u BiH uložila više od 40 miliona eura, kazao je Šarović.

Dodao je kako misli da se radi o pet prelaza koji bi mogli da zadovolje standarde EU i da je šteta da se na tim prelazima ne može u narednom periodu vršiti promet po pitanju roba o kojima je govori.

- Postoje ozbiljne naznake da bi BiH mogla da dobije bar još jedan prijelaz preko kojeg može da prelazi roba biljnog i životinjskog porijekla, kazao je ministar Šarović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: