Privreda
0

Evidentirati probleme koje treba otkloniti nakon ulaska Hrvatske u EU

FENA
Privrednici BiH i Hrvatske će u narednih desetak dana zajednički evidentirati sve probleme ili nedoumice koje se moraju prevazići da bi se izbjegli mogući problemi nakon zvaničnog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU) te nastavio izvoz robe između BiH i Hrvatske i dobra ekonomska saradnja.

Koji sve izazovi stoje pred poslovnom zajednicom analizirano je i danas na sastanku predsjednika RS-a Milorada Dodika s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore s njenim predsjednikom Nadanom Vidoševićem na čelu te članovima Privrede komore RS-a.

"Dogovoreno je da privredne komore akreditiraju nekoliko svojih predstavnika da bi evidentirali sve one izazove s kojima će se privrednici suočiti nakon novih propisa koji slijede ulaskom Hrvatske u EU te blagovovremeno djelovali na njih, a sve da bi poslovna zajednica imala što manje gubitaka", kazao je Dodik na pres-konferenciji i izrazio spremnost da to što privrednici naznače bude i podržano kroz institucije RS-a i BiH.

Privredna saradnja RS-a i Hrvatske iz godine i godine napreduje i, kako kaže, ne treba da bude zaustavljena novim procedurama ili barijerama.

"Ono što može da bude najveći problem je akreditacija i certifikacija određenih proizvoda. Izražavamo našu spremnost da certifikacijske kuće iz Hrvatske prihvatimo kao relevantne i sagledat ćemo načine kako to pitanje i rješavati, a sve da bi se otklonili zastoji u političkim dogovorima u BiH o tom pitanju, a roba nastavila da izvozi", naglasio je entitetski predsjednik.

Ponovio je i da RS podržava evropski put BiH, ali da nije spremna ni da umanjuje svoju autonomiju zbog „bilo kakvih političkih akrobacija u BiH“.

I predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević izrazio je zadovoljstvo dogovorom s prvirednicima i predsjednikom RS-a ističući da je cilj njegove zemlje da se i nakon njenog ulaska u EU ne poremeti ekonomska saradnja s BiH.

Ukazao je da su investicije interes i hrvatskih tvrtki te da niko nije ostao imun na ekonomsku krizu koja je pogodila sve zemlje i da svaka ekonomska aktivnost koja je potaknuta od aktuelne vlasti je dobrodošla.

"Ključno je da Dodik svojim političkim autoritetom insistira da BiH u razgovorima s Briselom dogovori da uvjeti poslovanja između BiH i Hrvatske ostanu ovakvi kakvi su danas", naglasio je Vidošević i izrazio nadu da će i BiH što prije krenuti evropskim putem.

I predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić je potvrdio da postoji volja da se otvaraju i rješavaju pitanja koja su važna za poslovnu zajednicu nakon ulaska Hrvatske u EU da bi bh.privrednici i nakon juna naredne godine zadržali tržište u susjednoj zemlji.

Na sastanku je izraženo uvjerenje da će postojeći granični prijelazi biti dovoljni za izvoz bh. robe animalnog porijekla.