{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evidentirati probleme koje treba otkloniti nakon ulaska Hrvatske u EU

F
24.4.2012. u 15:11
0
0
Evidentirati probleme koje treba otkloniti nakon ulaska Hrvatske u EU
0
Evidentirati probleme koje treba otkloniti nakon ulaska Hrvatske u EU
Privrednici BiH i Hrvatske će u narednih desetak dana zajednički evidentirati sve probleme ili nedoumice koje se moraju prevazići da bi se izbjegli mogući problemi nakon zvaničnog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU) te nastavio izvoz robe između BiH i Hrvatske i dobra ekonomska saradnja.
Koji sve izazovi stoje pred poslovnom zajednicom analizirano je i danas na sastanku predsjednika RS-a Milorada Dodika s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore s njenim predsjednikom Nadanom Vidoševićem na čelu te članovima Privrede komore RS-a.

"Dogovoreno je da privredne komore akreditiraju nekoliko svojih predstavnika da bi evidentirali sve one izazove s kojima će se privrednici suočiti nakon novih propisa koji slijede ulaskom Hrvatske u EU te blagovovremeno djelovali na njih, a sve da bi poslovna zajednica imala što manje gubitaka", kazao je Dodik na pres-konferenciji i izrazio spremnost da to što privrednici naznače bude i podržano kroz institucije RS-a i BiH.

Privredna saradnja RS-a i Hrvatske iz godine i godine napreduje i, kako kaže, ne treba da bude zaustavljena novim procedurama ili barijerama.

"Ono što može da bude najveći problem je akreditacija i certifikacija određenih proizvoda. Izražavamo našu spremnost da certifikacijske kuće iz Hrvatske prihvatimo kao relevantne i sagledat ćemo načine kako to pitanje i rješavati, a sve da bi se otklonili zastoji u političkim dogovorima u BiH o tom pitanju, a roba nastavila da izvozi", naglasio je entitetski predsjednik.

Ponovio je i da RS podržava evropski put BiH, ali da nije spremna ni da umanjuje svoju autonomiju zbog „bilo kakvih političkih akrobacija u BiH“.

I predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević izrazio je zadovoljstvo dogovorom s prvirednicima i predsjednikom RS-a ističući da je cilj njegove zemlje da se i nakon njenog ulaska u EU ne poremeti ekonomska saradnja s BiH.

Ukazao je da su investicije interes i hrvatskih tvrtki te da niko nije ostao imun na ekonomsku krizu koja je pogodila sve zemlje i da svaka ekonomska aktivnost koja je potaknuta od aktuelne vlasti je dobrodošla.

"Ključno je da Dodik svojim političkim autoritetom insistira da BiH u razgovorima s Briselom dogovori da uvjeti poslovanja između BiH i Hrvatske ostanu ovakvi kakvi su danas", naglasio je Vidošević i izrazio nadu da će i BiH što prije krenuti evropskim putem.

I predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić je potvrdio da postoji volja da se otvaraju i rješavaju pitanja koja su važna za poslovnu zajednicu nakon ulaska Hrvatske u EU da bi bh.privrednici i nakon juna naredne godine zadržali tržište u susjednoj zemlji.

Na sastanku je izraženo uvjerenje da će postojeći granični prijelazi biti dovoljni za izvoz bh. robe animalnog porijekla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: