Kanton Sarajevo
225

Hota-Muminović: Udio zaražene djece isti je i kao kada su škole bile zatvorene

B. T.
Naida Hota-Muminović (Foto: Vlada KS)
Naida Hota-Muminović (Foto: Vlada KS)
Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, kazala je da, procentualno gledano, udio djece koja su pozitivna na koronavirus isti je kao i kada su škole bile zatvorene.
"Taj procenat ne raste. Ovdje govorimo o predškolskoj i školskoj populaciji, odvojeno posmatranim kroz dob. Naravno da, kada raste ukupan broj pozitivnih, rast će i ukupan broj pozitivne djece. Zato je veoma važno da mi odrasli budemo dosljedni, da se vakcinišemo i da bolje poštujemo mjere", kaže Hota-Muminović u izjavi za Klix.ba.

Problem u vezi s pravdanjem časova

Upitana kako protiče prvi mjesec nastave u ovoj školskoj godini, u kojoj je većina učenika, nakon dugo vremena, u školskim klupama, ministrica kaže da prate situaciju i u stalnom su kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo i Kriznim štabom KS.

Kako kaže, mjere za škole razmatraju se samo u ukupnom kontekstu svih mjera kojima smanjujemo rizik od širenja virusa.

"Prioritet je da nam djeca budu u školama, ali naravno da bi to bilo moguće, moramo se držati postojećih higijensko-epidemioloških mjera i odrasli moraju masovnije pristupiti vakcinaciji. Mi boljeg sredstva za borbu protiv virusa sada nemamo, a moramo nastaviti živjeti", kaže Hota-Muminović.

Organizacija nastave, kako kaže, odvija se bez problema.

"Slušamo inpute s terena i mijenjamo i poboljšavamo šta trebamo popraviti. Sada je, recimo, problem u vezi s pravdanjem časova za djecu koja imaju simptome, ostanu kući i jave se ljekaru, najčešće telefonom. Ljekar prati stanje i ponekad i ne preporuči testiranje, učenik bude dobro i brzo ozdravi. Bilo bi previše insisirati da donese ljekarsko opravdanje, da roditelj ide u ambulantu i traži opravdanje – to je u uvjetima pandemije previše. To ćemo očito morati pospremiti jednom dodatnom uputom, instrukcijom", kaže ministrica.

Odluka o velikom odmoru

S obzirom na to da je nedavno izmijenila uputstvo o odvijanju nastave u dijelu u kojem govori o velikom odmoru i izlasku van škole na velikom odmoru, upitali smo da li je to učinila nakon pritiska roditelja?

"Izmijenili smo uputstvo i opet ćemo ga izmijeniti kad god se pokaže opravdanim. Ja to smatram sasvim normalnim uobičajenim pristupom. Pratite šta treba popraviti i popravljate. To je u biznisu tzv. agilni pristup i mora postojati svugdje, u svakom poslu. Vrlo sam otvorena da mijenjamo sve što treba. Eh, sada, neki to zovu pritisak, ja se ne osjećam pod pritiskom u tom smislu. To je prilagođavanje potrebama, konsultovanje i naravno mijenjanje", zaključuje Hota-Muminović.