Negativa(c) dana
0

Holandijom gazi čizma, Srebrenicu niko ne pamti

Sarajevo-x.com
Wilders: Holandija oboljela
Wilders: Holandija oboljela
Više od polovine Holanđana protive se odluci Evropske unije da građane Bosne i Hercegovine i Albanije oslobodi okova viznog režima. Svaki drugi Holanđanin smatra da nije trebalo ukidati vize, dok je svaki treći zabrinut zbog porasta broja radnika iz istočnog dijela Evrope u ovoj zemlji.

Holandija je oboljela od islamofobije. Raste podrška Geertu Wildersu, radikalnom kontroverznom desničaru. Zemlja nekad poznata po otvorenosti, coffie shopovima i dobrom nogometu, pretvara se u suprotnost, tone u provincijsko konzervativističko mračnjaštvo.

Holanđani se protive ukidanju viza građanima BiH

Kad se sve sabere i oduzme, barem Holanđani, građani svaki ponaosob, trebali gajiti specifičan odnos. Treba li podsjećati da je Dutchbat, odnosno bataljon plavih šljemova Ujedinjenih nacija sastavljen od holandskih vojnika nijemo promatrao genocid koji se dešavao u Srebrenici? Umjesto da ta činjenica, realno, odredi tok razmišljanja i eventualne debate, Holanđani se ponašaju baš kao njihovi zemljaci u julu 1995.

Nažalost, nije riječ samo o Holanđanima. Ekstremizam i ksenofobija šire se Evropom. Odgovor na populizam mora postojati.