BiH
0

Holandija će smanjiti pomoć Srebrenici zbog ekonomske krize

SRNA
Jurian Krak
Jurian Krak
Novi holandski ambasador u BiH Jurian Krak rekao je danas da je Holandija do sada izdvojila više od 100 miliona eura za Srebrenicu i da će nastaviti da pruža pomoć, ali u manjoj mjeri zbog ekonomske krize.

"Želimo sarađivati sa svim nivoima vlasti da bi se poboljšala situacija u Srebrenici", rekao je Krak nakon sastanka sa zamjenikom načelnika ove opštine Ćamilom Durakovićem.

Krak je naveo da je na sastanku sa Durakovićem upoznat o situaciji u Srebrenici, te da je bilo riječi o rezultatima izbora.

On je najavio da će danas razgovarati sa predsjednicima opštinskih odbora političkih partija u Srebrenici i sa predstavnicima nekih međunarodnih organizacija.

Na pitanje Srne da li je upoznat da je Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo žalbu "Koalicije za Republiku Srsku" i da je neizvjesno da li će biti prihvaćeni izborni rezultati za Srebrenicu, Krak je odgovorio da je upoznat s tim, ali da je Duraković uvjeren da će biti načelnik.

Duraković je rekao da je holandskog ambasadora upoznao o situaciji u Srebrenici i planovima koje želi da realizuje kao načelnik opštine.

"Sačekat ću da Centralna izborna komisija BiH donese odluku o rezultatima izbora i onda ću krenuti u realizaciju planova i tražiti podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer želim da prvi sastanak kao načelnik opštine imam s njim i da zatražim pomoć i podršku za budući rad, za Srebrenicu i njene građane", rekao je Duraković novinarima.

On je uvjeren da će biti novi načelnik ove opštine uprkos odluci Apelacionog vijeća Suda BiH da CIK preispita brojne neregularnosti u toku izbora u Srebrenici prije donošenje konačne odluke o prihvatanju ili neprihvatanju izbornih rezultata za ovu opštinu.

Ambasador Holandije posjetit će danas Udruženje "Prijatelji Srebrenice", koje već godinama uspješno radi zahvaljujući finansijskoj podršci Holandije.

On je jutros posjetio Memorijalni centar u Potočarima i sastao se sa predstavnicima nekoliko bošnjačkih udruženja.