BiH
1

Ambasador Kraak: Nemoguć je odvojeni put RS-a ka EU

FENA
Jurriaan Kraak
Jurriaan Kraak
Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jurriaan Kraak naglasio je danas u Banjoj Luci da ne postoji odvojeni put Republike Srpske (RS) ka Evropskoj uniji (EU) te da je to nedopustivo i nemoguće.

Komentirajući jučerašnji stav predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika, da njegovo povjerenje u BiH nije ojačalo te da će referendum o otcjepljenju Republike Srspke "uvijek biti u opticaju", ambasador Kraak je rekao u izjavi novinarima u Banjoj Luci da će insistiranje na posebnom putu, odnosno odvajanju entiteta, frustrirati zemlju, ambicije i aspiracije bh.naroda, za koga misli da želi da BiH jednog dana bude u EU.

To je, kazao je, stav i cijele međunarodne zajednice.

  • Prilično smo razočarani nedostatkom napretka u vašoj državi, rekao je Kraak koji apelira na političke lidere da odustanu od daljnjih potkopavanja državnih institucija, jer je to kontraproduktivno.

Osvrćući se na Srebrenicu, ambasador Holandije je rekao da je vlada njegove zemlje u proteklih 15 do 17 godina investirala oko 100 miliona eura u tu regiju.

  • Smatramo da naša podrška, koju pružamo sami i u saradnji s drugim zemljama i organizacijama, mora doći do svakog ko živi u toj regiji i to sam vrlo jasno rekao i predsjedniku Dodiku, rekao je holandski ambasador.

Naglasio je i da se mora poboljšati vladavina prava, regionalna saradnja, pomirenje, ali i jačanje ekonomija potencijalnih zemalja članica EU.

Ukazao je i da entiteti u BiH ne mogu samostalno voditi razgovore s EU te snažno podržao uime svoje zemlje ambicije države BiH u ostvarivanju napretka u vezi s evropskim integracijama.

  • Potrebno je da entiteti, koji igraju važnu ulogu u ispunjavanju zadataka shvate da su oni samo dio jedne cjeline: BiH koja u okviru evropskih integracija treba govoriti jednim glasom, naglasio je ambasador Kraak i konstatirao da to još nije slučaj i izvještaj o napretku BiH jasno je pokazao u kojem smjeru vodi trenutna situacija – da BiH daleko 'kaska' iza zemalja u regionu. Holandija traži od političkih lidera da premoste međusobne raskole i da se okrenu zajedničkoj budućnosti ove zemlje, ukazao je ambasador Kraak i dodao da su efikasni mehanizmi za EU koordinaciju osnovni preduvjet za uspješno ispunjavanje zadataka na evropskom putu.

Ambasador Kraak u protekla dva dana bio je u nastupnim posjetama kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Vlade Aleksandra Džombića, predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojičića, a sastao se i s liderima političkih stranaka ovog entiteta, političkim i ekonomskim analitičarima, predstavnicima civilnog društva i glavnim revizorom RS-a Boškom Čekom, koji uskoro napušta tu funkciju.