Sastanak s Moorom
0

Dodik optimistično o ispunjavanju uslova iz Mape puta na putu BiH ka EU-u

Anadolija
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci s direktorom Odjeljenja za južnu i centralnu Evropu u američkom State Departmentu Jonathanom Moorom.

Sagovornici su, kako se navodi u saopštnju iz kabineta predsjednika RS-a,  razmijenili mišljenja o aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj, BiH i regionu. Dodik je upoznao je Moora sa stavovima predstavnika Republike Srpske u pogledu otvorenih pitanja u RS-u i BiH. Na sastanku je bilo riječi i o dogovoru lidera šest političkih partija u BiH i dinamici implementacije sporazuma između SNSD-a i SDP-a BiH, stoji u sapštenju.

 Predsjednik RS-a je izrazio optimizam u pogledu ispunjavanja ključnih uslova iz Mape puta EU-a za BiH koji se odnose na implementaciju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić - Finci i mehanizam koordinacije u oblasti evropskih integracija.

Predsjednik RS-a „ ponovio je da se Republika Srpska zalaže za neposredan izbor člana Predsjedništva BiH iz RS-a, dok je u sistemu koordinacije za Republiku Srpsku prihvatljiva evropska praksa u složenim državama u Evropi. Predsjednik RS-a je izrazio opredjeljenost Republike Srpske za proces evropskih integracija BiH“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o rješavanju pitanja imovine i drugim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH.