Ususret izazovima
19

Hoće li Tegeltija blokirati NATO put naše države: Pročitajte šta je obećao u parlamentu

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zoran Tegeltija, mandatar za sastav novog Vijeća ministara BiH, predstavio je ekspoze u Zastupničkom domu državnog parlamenta, a jedan segment je posvetio i budućnosti NATO puta naše države.

On smatra da u okolnostima postojanja ozbiljnih sigurnosnih izazova, kojih nije pošteđen niko, pa ni Bosna i Hercegovina, poput migrantske krize, radikalizma i terorizma, neophodno je razvijati saradnju sa svima, na zajedničkim, partnerskim odnosima.

"NATO u tom kontekstu svakako ima nezanemarljivu ulogu i BiH svoje odnose s ovom vojno-političkom organizacijom treba razvijati u skladu s vlastitim interesima i potrebama, polazeći od 'Programa reformi Bosne i Hercegovine', kao bazičnog dokumenta kojim je definisan okvir daljeg razvoja odnosa između dvije strane i određene aktivnosti koje nadležne institicije u BiH treba da sprovedu u pravcu jačanja spostvenih kapaciteta kako bi bili sposobni odgovoriti na postojeće i buduće sigurnosne izazove", smatra Tegeltija.

Napominje da BiH mora razvijati saradnju sa svima, u skladu s ustavnim i zakonskim rješenjima, ali i u skladu s iskazanom voljom i opredjeljenjem svih njenih konstitutivnih naroda.

"Samo one aktivnosti, bile one unutrašnjeg ili spoljnog karaktera, koje počivaju na dogovoru i saglasnosti svih u BiH, imaju šansu za uspjeh, u korist i na dobrobit svih njenih građana. Samo na taj način Bosna i Hercegovina će se manifestvovati kao država ravnopravnih naroda. Ne možemo sebi dozvoliti bilo kakav luksuz da pitanja o kojim ne postoji potpuna saglasnost u BiH dominiraju našim životima. Moramo se okrenuti razvojnim projektima, njegovati i razvijati saradnju sa svima, na prvom mjestu", poručio je Tegeltija.