Naknadno povučena
3

Hoće li Srbija našoj zemlji izručiti Osmanovića: U BiH je već postojala optužnica

A. K.
Osman Osmanović
Osman Osmanović
Osman Osmanović koji je uhapšen u Srbiji pod sumnjom da je počinio ratni zločin, nalazio se u grupi osoba protiv kojih je nekadašnje Osnovno javno tužilaštvo Brčko 1994. godine podiglo optužnicu za napad i uništenje srpskih sela u mjestu Gornji Rahić.
Međutim, ovaj postupak je obustavljen 2012. godine jer je tužilac povukao optužnicu, saznaje portal Klix.ba.

Iz Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije za Klix.ba su kazali da je ova institucija 24. novembra 2019. godine donijela naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u sticaju s krivičnim djelom ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, tako što je tokom ljeta 1992. godine u logoru na lokalitetu "Rasadnik" u Gornjem Rahiću, opština Brčko u BiH kao pripadnik HVO-a, kasnije Armije BiH zajedno sa više pripadnika svoje jedinice nanosio povrede tjelesnog integriteta, mučio, zlostavljao i zastrašivao civilne osobe i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske.

"Na prijedlog Tužilaštva za ratne zločine, Viši sud u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine je 25. novembra 2019. godine donijelo rješenje o određivanju pritvora protiv osumnjičenog, koji može trajati najviše tri mjeseca, s tim što će se po isteku svakih 30 dana ispitati da li i dalje postoje razlozi za pritvor, zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u sticaju s krivičnim djelom ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, kao i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva", kazali su za Klix.ba iz Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.

Optužnica iz 1994. godine S druge strane, iz Tužilaštva Brčko distrikta Klix.ba saznaje da se Osman Osmanović nalazio u grupi 136 osoba protiv kojih je Osnovno javno tužilaštvo Brčko 1994. godine podiglo optužnicu koja ih je teretila za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. On je, prema navodima optužnice, izvršen u napadu na srpska sela Vujičići, Gajevi i Lukavac u septembru 1992. godine.

"O.O. bio je optužen među ostalim osobama u sastavu kriznog štaba, koji je prema navodima optužnice u cijelosti razradio i realizovao naređenje vojne komande 108. HVO brigade u Gornjem Rahiću za napad i uništenje tih sela", kazali su za Klix.ba iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Osnovni sud Brčko distrikta obustavilo je postupak 26. aprila 2012. godine. Kako je navedeno u izvodu rješenja o obustavljanju postupka koji je u posjedu portala Klix.ba, Tužilaštvo Brčko distrikta je 7. jula 2005. godine povuklo optužnicu koju je ranije podnijelo nekadašnje Osnovno javno tužilaštvo u Brčkom protiv osoba navedenih u optužnici.

Rješenje o obustavljanju postupka (Foto: Klix.ba)
Rješenje o obustavljanju postupka (Foto: Klix.ba)

"Kako je tužilac povukao optužnicu, sud je na osnovu člana 232. Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH obustavio krivični postupak protiv gore navedenih lica, zbog krivičnog djela - Ratni zločin protiv civilnog stanovništva - iz člana 142. stav (1) Krivičnog zakona Republike Srpske - opšti dio", navedeno je u izvodu rješenja o obustavljanju postupka.

Zatraženo izručenje u BiH Kako smo već objavili, postupajući tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je Ministarstvu pravde BiH prijedlog za upućivanje molbe pravosudnim institucijama Republike Srbije za izručenje Osmanovića pravosuđu naše zemlje, jer kako je navedeno, spomenuti odjel radi na predmetu koji se odnosi na osumnjičenog.

Također, izručenje u BiH se traži i zbog toga što su navedeni zločini počinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine, gdje su žrtve državljani Bosne i Hercegovine, kao i da se dokazi i svjedoci nalaze u BiH te je Osmanović državljanin BiH.

Bivši direktor Porezne uprave Brčko distrika Osman Osmanović od ponedjeljka se nalazi u pritvoru u Beogradu, a uhapšen je dva dana ranije na Graničnom prelazu Sremska Rača. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije Osmanoviću na teret stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Osmanović je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kako je Klix.ba ranije otkrio, uhapšen je na osnovu prijava koje su protiv njega podnijeli Vasiljko Todić i Milenko Radušić. Oni su i ranije podnosili prijave protiv nekoliko osoba u vezi navodnih ratnih zlostavljanja.