Saslušan u Tužilaštvu
44

Osmanu Osmanoviću u Srbiji određen pritvor, poznato ko ga je prijavio za ratni zločin

A. K.
Osman Osmanović (Foto: Radio Brčko)
Osman Osmanović (Foto: Radio Brčko)
Nekadašnjem direktoru Porezne uprave Brčko distrika Osmanu Osmanoviću nakon tužilačkog saslušanja danas je u Beogradu određen pritvor, a na teret mu se stavljaju ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je njegov advokat Đorđe Dozet.
Osmanović je u subotu oko 17 sati uhapšen na Graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji, nakon čega je sproveden u Beograd, a kroz 48-satno zadržavanje saslušan je u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije .

Advokat Đorđe Dozet za Klix.ba je kazao da se Osmanoviću na teret stavljaju krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

"Navedena su vrlo tanka obrazloženja i dokazi. On je saslušan u tužilaštvu, određen mu je pritvor koji će trajati do okončanja postupka. Ja se nadam da će to biti što kraće, jer od tužilaštva je obećano da će postupak ići po hitnom postupku kako bi se on u cijelosti skratio na najmanju moguću mjeru", istakao je Dozet za Klix.ba.

Za Osmanovića je istaknuo i to da je ozbiljan čovjek koji je mnogo toga prošao u životu.

"Svjestan je gdje se nalazi i zbog čega, a apsolutno profesionalno pristupa cijelom problemu kojeg u životu sada ima", nastavio je Dozet.

Osmanović je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i uhapšen je nakon što su protiv njega podnesene krivične prijave zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina.

Prema informacijama koje je za portal Klix.ba iznio Dozetov saradnik iz BiH, advokat Osman Mulahalilović, prijave su protiv Osmanovića podnijeli Vasiljko Todić i Milenko Radušić.

Informacije do kojih je došao Klix.ba, Milenko Radušić i Vasiljko Todić dosad su se kao oštećeni navodili u nekoliko predmeta vezanih za ratne zločine. Prema dostupnoj dokumentaciji, Vasiljko Todić dosad se pojavljivao u predmetima protiv Galiba Hadžića i Niaza Hodžića, zatim Mensura Peljte, Asmira Tatarevića, Mirsada Ahmetbašića, Redžepa Sajala te na kraju Osmana Osmanovića.

Prema riječima advokata Osmana Mulahalilovića, Milenko Radušić dosad se pojavljivao u predmetima protiv Redžepa Sajala, Nermina Salijevića te na kraju Osmana Osmanovića.

Prema dokumentaciji koja se nalazi u posjedu portala Klix.ba, prijava Vasiljka Todića protiv Galiba Hadžića o navodnom ratnom zlostavljanju u Brčkom 3. juna 1992. godine je odbijena te je u ovom dijelu on proglašen nevinim 3. februara 2015. godine.

U istom predmetu Galib Hadžić je oslobođen krivice po optužbi Milenka Radušića koji ga je teretio za navodno zlostavljanje 13. maja 1992. godine u policijskoj stanici u Gornjem Rahiću. Dijelove presude u kojoj se navode Galib Hadžić i Nijaz Hodžić poslije Osnovnog suda u Brčkom potvrdio je i Apelacioni sud Brčko distrikta u drugostepenom postupku.

S druge strane Asmir Tatarević po krivičnoj prijavi Vasiljka Todića Osnovni sud u Brčkom proglasio je krivim jer je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, a nakon zarobljavanja od nepoznatih osoba, u Brčkom Vasiljka Todića izvodio na ispitivanje, pri čemu je bio izlagan psihičkom i fizičkom zlostavljanju. Ovaj dio presude potvrdio je i Apelacioni sud Brčko distrikta.

Ostali postupci nisu okončani.