Neslaganje partnera
6

Hoće li popustit NiP ili Naša stranka: Raspisan konkurs za izbor direktora TVSA

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nadzorni odbor Televizije Kantona Sarajevo (TVSA) raspisao je konkurs za izbor i imenovanje direktora TVSA. Riječ je o poziciji koja je već nekoliko mjeseci predmet žestokih neslaganja u vladajućoj koaliciji u Kantonu Sarajevu.
Javni konkurs objavljen je jučer u dnevnim novinama, a rok za dostavljanje prijava je 15 dana od dana objave. Prijavu s traženim dokumentima kandidati su dužni dostaviti lično ili putem pošte s naznakom pozicije na koji se prijavljuju.

Kako je navedeno u tekstu javnog konkursa, direktor između ostalog predsjedava Upravom TVSA, organizuje i rukovodi procesom rada i poslovanja preduzeća, predlaže razvojnu poslovnu politiku, predlaže planove rada i program razvoja i poduzima mjere za njihovo provođenje te odlučuje o potrebi za radom i o raspoređivanju radnika.

Direktor TVSA imenuje se na mandatni period u trajanju od četiri godine, a od kandidata se traži da ispune opće i posebne uslove među kojima je i najmanje pet godina radnog iskustva u struci i najmanje tri godine na rukovodnim radnim mjestima, što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac. Od kandidata se traži i da ponude plan i program razvoja preduzeća.

Za sada se dva imena spominju kao potencijalni kandidati za direktora TVSA. Riječ je o aktuelnoj vršiteljici dužnosti direktora TVSA Kristini Ljevak i pomoćnici generalnog direktora BHRT-a Duški Jurišić.

Imenovanju Ljevak žestoko se protivi politička stranka Narod i pravda (NiP) čiji je v. d. člana u Nadzornom odboru TVSA Mirsad Pindžo na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora zatražio njenu smjenu. Pindžin zahtjev odbili su predsjedavajući i članovi Nadzornog odbora Vlastimir Mijović i Dubravko Barbarić, koje su delegirali SDP i DF.