BiH
111

Hoće li kladionice i dalje imati povlašten status zbog neslaganja SDA i HDZ-a?

Piše: S. H.
Neizvjesno je hoće li FBiH dobiti kvalitetnu izmjenu Zakona o igrama na sreću, kojom bi se konačno oporezivali i dobici do 100 KM na kladionici, što do sada nije bio slučaj. Iako je prijedlog izmjena Zakona uputila SDA, njen koalicioni partner HDZ oštro se protivi izmjenama Zakona, insistirajući da to treba regulisati Vlada FBiH.

Iako je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH trebalo biti raspravljano o Prijedlogu zakona o igrama na sreću, zastupnici HDZ-a to su izbjegavali, tražeći pauze, i insistirajući na tome da Parlament ne raspravlja o tome, već Vlada FBiH koja treba donijeti prijedlog za cjelovito rješenje Zakona.

"Suština je da je HDZ natjerao svog koalicionog partnera SDA da povuče Prijedlog zakona o igrama na sreću. Jučerašnji zaključci, koje je predložila SDA, a kojima se tobože Vladi daju smjernice za izradu novog zakona, predstavljaju samo pokušaj da se uljepša brutalna stvarnost, a to je da su kladioničarski lobiji, preko svojih političkih zaštitnika – HDZ-a, u stanju da blokiraju cjelokupan rad Federalnog parlamenta. Insistiranje HDZ-a da se rasprava o oporezivanju kladionica vrati u Vladu, umjesto da se odvija u Parlamentu, zapravo je pokušaj da se presječe javna rasprava. Sva ova priča, koju je javnost prepoznala kao važnu, HDZ želi vratiti sakriti među četiri zida u zgradi Vlade, gdje nije izložen očima i osudama javnosti, može lakše štititi svoje sponzore. A SDA pristaje na to", istakao je u razgovoru za Klix.ba Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Predlagač izmjena Zakona Amir Zukić (SDA) iako je dobio prijeteće pismo zbog inicijative da se kladionice oporezuju kao i sve druge djelatnosti, ističe da se ne plaši te da je i dalje pri stavu da je neophodno regulisati oblast kladionica, koje su do sada bile "zaštićene".

Kladionice koje posluju na području Federacije BiH u prošloj godini imale su prihod od nevjerovatnih 589 miliona KM, a u budžet su uplatile nešto manje od 30 miliona KM, tako da dugovanja kladionica na osnovu poreza iznose oko 50 miliona KM.

"Dogovora će teško biti. Međutim, moguće je da SDA i SBB popuste pred ucjenama HDZ-a, a onda pokušaju to svoje odstupanje predstaviti kao 'dogovor'. Sumnjam da će ovo poremetiti koaliciju, jer SDA očigledno nije krenula u ovu priču zbog principa. Da su htjeli, mogli su već ranije utjecati na stanje u vezi sa kladionicama. Također, posljednjih dana su se hvalili da neće povući Zakon, a onda su pristali na tu opciju, iako HDZ-ovi parlamentarci nisu znali navesti nijednu zamjerku, niti makar jedan poslovničko-proceduralni razlog zbog kojeg treba povući Zakon", zaključio je Gratz u razgovoru za Klix.ba.