Problemi između SDA i HSP-a
10

Hoće li jedno ministarsko mjesto u Kantonu 10 ugroziti Vladu FBiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Hoće li biti narušeni odnosi između SDP-a i HSP-a?
Hoće li biti narušeni odnosi između SDP-a i HSP-a?
Delegat u Skupštini Kantona 10 i potpredsjednik HSP-a, Josip Perić, izrazio je nezadovoljstvo postupkom SDA u tom kantonu, u kojem su ignorisali načelni dogovor sa HSP-om i stupili u koaliciju sa HDZ-om BiH, HDZ-om 1990 i SNSD-om.

Nakon 22 mjeseca Kanton 10 dobio je Vladu kojom će predsjedavati Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990. Osim ministara iz dva HDZ-a i SNSD-a, u novu vladu ovog kantona ušla je i SDA, koja je dobila mjesto ministra graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša. Ovo je naišlo na veliku osudu čelnih ljudi HSP-a, pogotovo Josipa Perića.

"Od danas sam ja apsolutni zagovornik rekonstrukcije Federalne vlade do toga da se izabere parlamentarna većina, koja će vrlo brzo pokazati svoje lice. MIslim da je SDA poakazala svoju neprincipijelnost i na ovakav način se nećemo ponašati. Zbog toga ću sada učiniti sve da se napravi rekonstrukacija vlasti", kazao je Perić.

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić kaže da podržava svog stranačakog kolegu i potpredsjednika te stranke.

"Nisam baš sretan što je u Kantonu 10 na ovakav način razriješena situacija. Zagovarali smo saradnju sa SDA od nivoa općine, entiteta do nivoa države. Ovdje smo imali nekakva načelna obećanja prije mjesec-dva, kada je u pitanju vodstvo SDA, da ćemo se držati zajedno. To se nije desilo i objektivno, to može narušiti naše dobre odnose kada je u pitanju Vlada FBiH", kazao je Jurišić za portal Klix.ba te dodao kako će o ovome biti razgovarano na današnjoj sjednici stranke, na čijem se čelu nalazi.

Jurišić kaže da podržava sve ono što je izjavio Perić.

"Ovo nije dobra poruka. SDA je u ovom kantonu stala na stranu koja ih ruši na Federalnom nivou i s pravom smo nezadovoljni. Međutim, ne bi tu trebalo doći do narušavanja odnosa HSP-a i SDA", pojašnjava Jurišić.