Kantonalni odbor HDZ-a
0

Kanton 10 bi uskoro mogao dobiti novu Vladu

FENA
Kantonalni odbor HDZ-a BiH Kantona 10 oglasio se saopćenjem za javnost u kome se navodi kako je danas održan sastanak pregovaračkih timova HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 o formiranju Vlade i sazivanje Skupštine Katona 10 na kojoj bi se potvrdila nova Vlada.

"HDZ BiH je upoznao pregovarače iz HDZ-a 1990 o potpisanom sporazumu s HSS-om Stjepan Radić (zastupnik Mislav Sučić) kojim se osigurava dobivanje potrebne skupštinske većine od sedamnaest zastupnika koja je dovoljna za potvrđivanje nove Vlade Kantona 10", navodi se u saopćenju.

Pojašnjeno je kako je predloženo mandataru Vlade Kantona 10 Nediljku Rimcu da prihvati spomenuti sporazum, te kako ga je on odbio.

"Sa žaljenjem konstatiramo kako smo razočarani odbijanjem prijedloga HDZ-a BiH od strane pregovarača iz HDZ-a 1990, koji svojim ponašanjem daju za pravo onima koji govore da su im važniji osobni interesi i pozicije, a ne poduzimanje mjera kojima bi se riješili gorući problemi u Kantonu 10 vezani za nefunkcioniranje zakonodavne i izvršne vlasti, a koji direktno utječu na loše stanje u gospodarstvu te materijalnu ugroženost građana", navodi se u saopćenju.

Iz HDZ-a BiH Kantona 10 su uputili poziv mandataru Nediljku Rimcu da još jednom razmisli o prijedlogu te stranke, te da prihvati sporazum, jer u suprotnom, kako se navodi, svu odgovornost za neformiranje Vlade Kantona 10 i kompletno stanje u Kantonu 10 preuzima na sebe i na HDZ 1990.