BiH
44

Historija BiH izbrisana sa zvanične stranice MVP-a

Piše: Am. Dž.
Historija Bosne i Hercegovine često je predmet različitih tumačenja u školama i nastavnim programima, ali i među bh. zvaničnicima dvadeset godina nakon rata.

Pojedine državne institucije kao što je Predsjedništvo BiH na svojoj zvaničnoj web stranici uopšte ne nude podatke iz historije BiH te se fokusiraju na osnovne podatke o BiH, uključujući grb, zastavu i himnu.

Druge pak, kao što su Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH, čiji je osnovni zadatak da predstavljaju zemlju u najboljem svijetlu, potpuno su izbrisale ovu kategoriju sa svoje zvanične web stranice.

Tako je na ovoj stranici moguće pronaći geografske podatke o BiH, informacije o kulturi, državnom uređenju, turizmu zastavi i grbu BiH, dok je sekcija "Historija" sada potpuno prazna.

Zbog niza informacija o ambasadama i konzularnim predstavništvima BiH u svijetu, kao i informacija o pasošu BiH, vizama itd, stranica MVP-a je jedna od najposjećenijih među državnim institucijama, te stoga ovaj propust nije zanemarljiv.

Ipak, nisu sve državne institucije zapostavile historiju zemlje u svojim zvaničnim prezentacijama. Tako pojedine institucije kao što je Parlamentarna skupština BiH nude opsežan historijat naše zemlje, pogotovo u oblasti iz svoje nadležnosti.

Tako je na ovoj stranici moguće saznati niz historijskih činjenica o parlamentarizmu u BiH kroz vijekove.