BiH
8

Transparentnost institucija: Kakve informacije građanima daje Parlament FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
I bez revizije učinka transparentnosti rada Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jasno je da ovaj organ zakonodavne vlasti ne osigurava zadovoljavajući nivo transparentnosti u svom radu.

Građani Federacije BiH na zvaničnoj stranici Zastupničkog doma ne mogu pronaći podatke o tačkama dnevnog reda, kao što je naprimjer slučaj s Parlamentarnom skupštinom BiH koja prije svake sjednice transparentno objavi materijale o kojim će biti govora.

Tako je na 5. sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH posljednja tačka dnevnog reda bila "Izbori i imenovanja", dok niko iz ovog organa vlasti na web stranici nije precizirao o kakvim imenovanjima je riječ.

Pored svih propusta i e-mail adresa koja je navedena kako kontakt na stranici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH često nije u funkciji, a slično je i sa samom web stranicom.

Jasna Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jasna Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Zastupnica Saveza za bolju budućnost u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Jasna Duraković nedavno je po treći put podnijela inicijativu da se osposobi i pokrene Služba za odnose s javnošću u Parlamentu FBiH, kako bi entitetski organ zakonodavne vlasti pružio viši nivo transparentnosti i profesionalnosti u radu Parlamenta FBiH.

"Za pokretanje PR službe već postoje materijalni, tehnički i kadrovski kapaciteti, te je u protekle dvije godine već uspostavljena kvalitetna i kontinuirana saradnja s mnoštvom međunarodnih nevladinih organizacija (OSCE, USAiD, CPCD itd.) koje ne samo da nude programe PR edukacije i osposobljavanja postojećih kadrova za rad u odnosima s javnošću, već su u više navrata predlagale izvještaje s preporukama kako unaprijediti rad ove institucije u smislu uvođenja obavezne PR službe u sistematizaciju rada", kazala je za Klix.ba Duraković.

Ova inicijativa nije dobila podršku zastupnika, no Duraković ističe da ona nužno mora zaživjeti jer je dobila odobrenje kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

"Već se radi na strateškom dokumentu o sistematizaciji rada službe za odnose s javnošću i službe za protokol, te će ovo u narednom periodu morati biti uvršteno u poslovnik o radu Federalnog parlamenta kao sastavni dio reformske agende u cilju podizanja standarda, veće profesionalizacije i javnosti rada ovako ozbiljne institucije", rekla je Duraković.

Iz kabineta predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH kazali su kako su primjedbe na nedostatke web stranice sasvim opravdane.

"Nažalost, problemi sa uređenjem stranice su tehničke prirode. Želim Vas obavijestiti da je u toku izrada druge web stranice koja će sigurno sadržavati sve neophodne informacije. Osim toga, s obzirom na to da se svaka sjednica Parlamenta odvija uz prisustvo velikog broja novinara, složićete se da javnost u radu Parlamenta nikada nije ni bila upitna", kazao je Izmir Talić savjetnik za protokol, regionalnu saradnju i koordinaciju poslova Kabineta predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edina Mušića.