Sindikalci ogorčeni
136

Himzanija: Situacija u GRAS-u nikada nije bila gora, plan o osnivanju novog preduzeća je glupost

B. T.
S konferencije za novinare (Foto: T. S./Klix.ba)
S konferencije za novinare (Foto: T. S./Klix.ba)
Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji BiH na konferenciji za medije oglasio se o štrajku glađu dijela radnika GRAS-a i novoj eskalaciji problema u ovom sarajevskom gradskom saobraćajnom preduzeću, gdje radnici nisu dobili već dvije plaće.
Adnan Himzanija, predsjednik ovog sindikata, iznio je oštre kritike na račun i sadašnjeg i prethodnih saziva Vlade Kantona Sarajevo.

Rekao je da su spremni i na radikalnije sindikalne korake kako bi ostvarili prava.

"Nadali smo se da će novi saziv Vlade KS napraviti zaokret po pitanju GRAS-a, ali dobili smo nikad goru situaciju u preduzeću", tvrdi on.

Vlast postavljala političke uprave

Prema njegovim riječima, dok je preduzeće tonulo u milionske gubitke, vlast je postavljala političke uprave. Za to vrijeme računi su blokirani, gubici nisu pokriveni, nije potpisan ugovor s preduzećem, ucjeniivali su GRAS - pri čemu su radnici ispaštali.

Istakao je da radnicima GRAS-a osam godina nije uplaćeno penzionog i zdravstveno osiguranje, zbog čega imaju velike probleme.

"Vlada, odnosno Skupština Kantona ponaša se kao vlasnik samo onda kada se nešto rasparčava", kazao je Himzanija, navodeći kako je vlast skinula hipoteku sa žičare koju su "poklonili gradu", kako im je uzet kosi lift na Ciglanama, jedan dio imovine firme za proširenje ulice Džemala Bijedića, depo za minibuse u Velešićima…

"Nikada od toga nisu ni fening donijeli GRAS-u", rekao je Himzanija.

Govoreći o profitabilnosti firme, istakao je da mnoge kategorije imaju subvencioniran, odnosno besplatan prijevoz te da je jedan od većih problema što su linije, koje su najveće bogatstvo firme, date konkurencijskoj firmi.

"Smanjivanjem voznog parka, davanjem najprofitablinijih linija drugoj firmi uništili su prihode GRAS-a. Radnici GRAS-a nikada nisu imali problem s konkurencijom, ali oni su dali linije Centrotransu, svake godine im uplate po 4-5 miliona maraka, a Centrotrans nikada nije obrazložio svoje troškove pred Skupštinom KS", tvrdi Himzanija.

Govoreći o budućnosti firme, negativnim je ocijenio navodne planove o formiranju druge firme, svojevrsnog "GRAS-a 2".

"To ni u jednom zakonu ne postoji, niko ne može da shvati, hoće da proglase stečaj, da prave drugu firmu, a da dug ostave staroj? To je glupost, da vlada faktički krade pare od poreza, da imovinu prebacuje u novu firmu, a da dug ostaje u staroj. Rezultat toga je ovo što se dešava u GRAS-u, nisu primili dvije plaće, treću su gotovo zaradili", rekao je Himzanija.

Kada daju plaću, kao da su dali milione

Rekao je kako je Vlada KS, uz konsultaciju sa stručnjacima za saobraćaj, kakvih je mnoštvo i u ovom preduzeću, s GRAS-om trebala napraviti ugovor o javnom gradskom prijevozu u Sarajevu.

"Trebali su reći kakav javni prijevoz žele. Oni to nisu uradili, angažovali su neku firmu koja radi sistematizaciju, građane 'kljukaju' svakakvim informacijama o GRAS-u", kaže Himzanija.

Rekao je da od Vlade KS ne očekuju milost, već ono što su zaradili.

"Kada daju plaće radnicima GRAS-a, priča se o tome kao da su dali milione. To je obaveza svakog premijera, ministra, da osigura plaće. Mi nismo firma na budžetu, mi smo odradili svoj dio posla, zaradili te pare, prevezli putnike, oni samo treba da nam plate tu uslugu", rekao je Himzanija.

Podršku radnicima GRAS-a na konferenciji za medije pružili su i brojni drugi sindikalni predstavnici.