Nisu dobili plaće
111

Grupa radnika GRAS-a počela štrajk glađu, direktor poručuje da je stanje neizdrživo

B. T.
Radnici GRAS-a jutros u krugu preduzeća (Foto: T. S./Klix.ba)
Radnici GRAS-a jutros u krugu preduzeća (Foto: T. S./Klix.ba)
Suočeni sa činjenicom da opet nisu dobili zarađene plaće, grupa radnika GRAS-a jutros u 7 sati stupila je u štrajk glađu u krugu preduzeća.

Kako kažu, nisu htjeli obustaviti saobraćaj zbog interesa građana Kantona Sarajevo, pa su se odlučili na ovaj korak.

"Problemi su jasni, odavno postoje. Firma, koja bi trebalo da je ugled i ponos ovog grada, sistemski je od 2000. urušavana kako bi privatnik ušao na linije. Račun GRAS-a je blokiran 2016. godine, rađeno je nekako, firma je funkcionisala do momenta od kojeg nije mogla više. Protestovali smo, tražili rješenja, potpisan je sporazum koji se ne poštuje u svim oblicima... U situaciji smo da od augusta ili septembra prošle godine, po treći put više od 60 dana nemamo plaću. Mi nismo krivi za ogromna dugovanja", kaže Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a.

Kazao je da postoje određeni scenariji za budućnost preduzeća, ali da se protive vladinom prijedlogu da firma ode u stečaj.

"Zašto gasiti firmu koja postoji 136 godina, naplaćivala je svoje usluge, firmu koja je prevozila 300.000 putnika dnevno, a došla u situaciju da je dužna 200 miliona maraka? To je stvarno umijeće", kaže Muminović.

Amir Muminović (Foto: T. S./Klix.ba)
Amir Muminović (Foto: T. S./Klix.ba)

Senad Mujagić, v. d. direktora GRAS-a, koji je na funkciji tri mjeseca, kaže da je u tom periodu pokušavao rješavati probleme. Priznaje da su u teškoj situaciji.

"Imamo dugovanja za poreze, neisplaćene plaće, dobavljačima, poreznim upravama... Pokušali smo deblokirati račune i to se desilo 2. aprila. Međutim, bili su deblokirani samo dva dana i odmah su ponovo blokirani na osnovu zahtjeva advokata radnika koji su tužili preduzeće", kaže prvi čovjek preduzeća.

Senad Mujagić (Foto: T. S./Klix.ba)
Senad Mujagić (Foto: T. S./Klix.ba)

Upitan o budućim koracima, kaže da je radnicima sugerirao da ne idu u štajk glađu, već da sačekaju odluku vlade.

"Danas vlada ima konferenciju, vidjet ćemo da li će eventualno izaći s nekim prijedlogom. Ako ne, narednih od pet do sedam dana ja očekujem prijedlog rješavanja ove situacije, stanje je neizdrživo", kazao je Mujagić.

Upitan za stečaj, kaže da bi neki oblik stečaja možda bio prihvatljiv.

S obzirom na to da još nisu isplaćene zarađene plaće, niti ima naznaka za isplatu, iako je rok petak, 21. maj, danas u podne na konferenciji za medije oglasiti će se i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji BiH.

"Ukoliko do datog roka ne dođe do isplata plaća, očekujemo da će javni gradski saobraćaj biti ugrožen, navodi u najavi konferencije Adnan Himzanija, predsjednik ovog sindikata.

Svoje stavove na press konferenciji u 13:00 sati iznijet će i Vlada KS.