{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hilmija Mašović: Zbog lažnih optužbi preživio sam golgotu

F
31.10.2013. u 18:09
1
12
Hilmija Mašović: Zbog lažnih optužbi preživio sam golgotu
1
Hilmija Mašović: Zbog lažnih optužbi preživio sam golgotu
U nastavku suđenja u predmetu Zijad Turković i drugi danas su u Sudu BiH iznošenje završnih riječi okončale odbrane treće, četvrto i petooptuženog Nijaza Zubana, Muamera Zahitovića i Hilmije Mašovića.
Njihovi advokati Ifet Feraget, Muhidin Kapo i Milorad Rašević predložili su da se njihovi branjenici oslobode optužbi, odnosno da im se u nedostatku dokaza izreknu oslobađajuće presude.

Iznijeli su niz primjedbi na postupanje zastupnika optužbe u različitim fazama postupka, te u pogledu vjerodostojnosti iskaza svjedoka pokajnika, kontradiktornosti njihovih izjava, kao i u pogledu manjkavosti optužnog akta, odnosno (ne)zakonitosti dokaza.

Advokat Feraget, čiji se branjenik Nijaz Zuban tereti za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom/pljačkom novčane pošiljke ABS banke u Cargo centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS), naveo je da je postupak protiv ovog optuženog iniciran na nezakonit način, te da se radi o "fabrikovanim dokazima", fokusirajući se na analizu videosnimaka pljačke u Cargo centru.

Detaljno je analizirao dinamiku dešavanja tokom ovog "kritičnog događaja", uz ocjenu da slika govori više od hiljadu riječi, te navodeći da analiza tih snimaka ide u prilog njegovom branjeniku, za koga je kazao da je ciljano optužen kako bi se prikrio pravi insajder u Cargo centru, ili više njih.

Optuženi Nijaz Zuban, koji je prije procesuiranja bio šef Cargo centra MAS-a, kazao je da vjeruje da će istina o svemu izaći na vidjelo, te da je to uvjerenje ujedno i razlog što nije pristao ni na kakve nagodbe.

Podsjetio je na vlastiti životni put, navodeći da je to put bez mrlje, te da je za sve postigao radom, trudom i zalaganjem.

Advokat Muhidin Kapo kazao je da je njegov branjenik "kolateralna šteta", te osporio postojanje elemenata bića krivičnog djela za koje se tereti, posebno u segmentu koji se tiče inkriminacija u pogledu zločinačke organizacije.

Istovremeno, naveo je da nema dokaza protiv njegovog branjenika Muamera Zahitovića, podsjećajući da je na iste okolnosti, a koje se tiču prometovanja dionicama Ključa d. d. Sarajevo, vođena istraga u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo te da je, u međuvremenu, obustavljena, a o čemu je uložio dokaze u sudski spis.

Optužnica Zahitovića, koji je, prema riječima advokata Kape, kriv samo zato što poznaje prvooptuženog ZIjada Turkovića, tereti za organizirani kriminal, odnosno zločinačku organizaciju, iznudu i pranje novca, a u vezi s prometovanjem dionica u spomenutoj sarajevskoj firmi.

Advokat Milorad Rašević, branitelj petooptuženog Hilmije Mašovića, ustvrdio je da su optužbe protiv njegovog branjenika kreirane po principu "držite lopova", odnosno "dva bez duše, jedan bez glave"

Inače, Hilmija Mašović tereti se za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zločinačka organizacija i iznuda.

Advokat Rašević, navodi da njegov branjenik ima alibi da nije bio na mjestu i u vrijeme koje se spominje u optužnici, podsjećajući na iskaz jednog od svjedoka koji je na glavnom pretresu potvrdio te navode.

Optuženi Hilmija Mašović, uposlenik FUP-a, naveo je da je zbog lažnih optužbi preživio neopisivu golgotu, te izrazio uvjerenje da će istina, ipak, pobijediti, odnosno da će Sud na temelju analize cijelog slučaja potvrditi njegovu nevinost.

Iznošenje završnih riječi započeo je i advokat šestooptuženog Milenka Lakića, advokat Dejan Bogdanović, uz ocjenu da se u ovom slučaju radi o velikom, specifičnom i kompliciranom predmetu, te "da će ovaj predmet i presuda biti okosnica i putokaz kako se boriti s ovakvim optužnicama":

Optužbe protiv njegovog branjenika Milenka Lakića, koji se tereti za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zločinačka organizacija, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela, ubistvo, teško ubistvo, nazvao je brutalnim, osporavajući kredibilitet svjedoka pokajnika/zaštićenog svjedoka Isljama Kalendera, kao i Seada Dumanjića i drugih ispitanih svjedoka.

Advokat Bogdanović počeo je analizu iskaza svjedoka, ustvrdivši da su oni u koliziji sami sa sobom, ali i međusobno, postavljajući pitanje koji su to i jesu li zadovoljeni kriteriji po kojima se određeno svjedočenje može smatrati vjerodostojim i potkrijepljenim.

Lakićev branitelj će iznošenje završnih riječi nastaviti na ročištu, zakazanom za 7. novembar, a preostalo je još da završne riječi iznese odbrana Fadila Aljovića, koji se tereti za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zločinačka organizacija i ubistvo.

Prethodno su završne riječi iznijeli branitelji prvooptuženog Zijada Turkovića i drugooptuženog Saše Stjepanovića, kao i sami optuženi.

Inače, optužnica u predmetu Turković i drugi, aktere ovog slučaja tereti za sudjelovanje u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 2,5 miliona KM ABS-banke u Cargo centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, kao i iznudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: