BiH
2

Hill: Što prije doći do dogovora u vezi sa izborima u Mostaru

SRNA
Otpravnik poslova američke Ambasade u BiH Nicholas M. Hill zatražio je danas od političkih stranaka u Mostaru da što prije postignu dogovor da bi lokalni izbori u ovom gradu mogli da budu održani u oktobru zajedno sa opštim.
Nicholas Hill u Mostaru (Foto: Klix.ba)
Nicholas Hill u Mostaru (Foto: Klix.ba)

"Nadamo se da može doći do nekog dogovora, međutim vrijeme ističe. Nastavljamo da dajemo podršku procesu koji vodi OHR i zamjenik visokog predstavnika Tamir Waser", rekao je Hill novinarima u Mostaru, nakon razgovora sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i predstavnicima SDA i SDP u Mostaru.

Hill je rekao da je tokom ovih sastanaka razgovarano o situaciji u Mostaru, te da je konstatovano da je dobra vijest što je usvojen budžet grada.

Nicholas Hill (Foto: Klix.ba)
Nicholas Hill (Foto: Klix.ba)

"Ključna stvar je da li će u Mostaru biti održani lokalne izbore. Četiri manje političke stranke su pokazale fleksibilnost oko postizanja dogovora da bi izbori bili održani", rekao je Hill.

On kaže da SDA i HDZ ostaju fiksirani u svojim stavovima, a kao rezultat toga je da je Mostar već šest godina bez lokalnih izbora.

Nicholas Hill (Foto: Klix.ba)
Nicholas Hill (Foto: Klix.ba)

Osim sa Bešličćem, Hill je razgovarao sa predsjednikom Gradskog odbora SDA u Mostaru Zijadom Hadžiomerovićem i predsjednikom SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Anerom Žuljevićem.

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira donio je prošlog mjeseca zaključak da izbori u Mostaru treba da budu održani ove godine.

U Mostaru 2012. godine nisu održani izbori zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Statutom grada i Izbornog zakona BiH, a koji se odnose na diskriminaciju prilikom glasanja.